НОВИНИ

Къде зимуват палмите във Варна?

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 19.10.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Всяка есен екзотичните палми, които от години красят Варна през лятото, ги прибират в специални оранжерии. Обикновено това се прави през октомври. През зимните месеци топлолюбивите растения се съхраняват при специални условия.

Всяка година през лятото, пролетта и есента варненци и гости на града се радват на красивите цветни алеи в Морската градина. Дойде обаче времето да се прибират палмите.

Директорът на “Управление на проекти и озеленяване” Стоян Аргиров обясни, че грижата за тях е целогодишна и зимата ги прибират в специални складове, където ги отопляват и продължават зимната им поддръжка.

"Температурата да не пада повече от 12-14 градуса, за да може да не се стресират растенията. Те изпадат в така наречения зимен сън. Естествено поливките се разреждат, наторяванията се разреждат, за да може напролет отново да се радваме на палмите", каза още Аргиров.

Палмите в град Варна са общо 100. Едни от най-старите са на повече от 60 години.

Успоредно с грижата за палмите в момента се извършва и есенното зацветяване на Морската градина. Засаждат се около 70 000 теменужки и около 47 000 лалета.

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Репортер: Даниела Цекова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висшата лига разкри процента на ваксинация сред играчите
Висшата лига разкри процента на ваксинация сред играчите
Български деца грабнаха всички медали на арт конкурс в Япония
Български деца грабнаха всички медали на арт конкурс в Япония