НОВИНИ

В ковид отделението в Русе има само един лекар

bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 19.10.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

В деня на Свети Иван Рилски Чудотворец честваме професионалния празник на хората, на които разчитаме да сме здрави и да се справим с COVID-19 - лекарите.

Д-р Николай Евгениев е единственият лекар в ковид отделението към онкологичния център в Русе, а в битката със заразата му помагат само медицинските сестри.

Днес един възрастен човек изгуби битката с болестта. Не е приятно. До момента имах някакво самочувствие и самоувереност, че като цяло нямаше починал, споделя д-р Евгениев.

С тези думи приключва най-тежкото му дежурството, откакто ковид отделението е отворило отново врати по време на четвъртата вълна.

Избягва да говори за собствените си изпитания, но не крие, че като белодробен лекар през изминалите 12 години често е бил очи в очи със смъртта.

Имахме много смъртни случаи със свинския грип. Въпросът е, че грипната епидемия трае 2,3 месеца и има някакъв край нали, а тук този филм го играем две години и това е изтощаващото.

Научил се е да държи страха от вируса настрана, самият той от лекар се е превърнал в пациент на ковид отделението по време на втората вълна.

Страхът не е от полза за никого. Правило ми е впечатление, че по-спокойните хора по-леко прекарват болестта.

Затова отдавна е захвърлил задушаващата защитна екипировка, има достатъчно антитела и влиза без маска при заразените пациенти, за да им помогне. В момента те са 20, от които само трима са ваксинирани. Останало е само едно свободно легло.

По 2 - 3 пъти идвам да наглеждам болните, обаче съм на разположение 24 часа в денонощието. Имам малки деца, които не винаги могат да разберат защо татко го няма толкова често.

Въпреки това, д-р Евгениев казва, че и през ум не му е минавало да се откаже от борбата с вируса.

Това е дълг, който трябва да изпълня. Това е въпрос на чест. Не работя, за да има жестове на благодарност, но признателността в очите на хората ме радва.

На професионалния си празник мечтае само за едно - пандемията да свърши и да се завърне на истинското си работно място- в отделението по медицинска онкология.

Репортер: Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Михайлов обсъди с Чеферин идеята за Световно през две години
Борислав Михайлов обсъди с Чеферин идеята за Световно през две години
Започнаха разкопки в неизследваната пещера Чая край Чепеларе
Започнаха разкопки в неизследваната пещера Чая край Чепеларе