НОВИНИ

С антигенен тест за преболедуване може да се извади "зелен сертификат"

Александър Марков
от Александър Марков
12:30, 20.10.2021 (обновена)
59144
Чете се за: 07:42 мин.
Още
Слушай новината

Преболедувалите, чието боледуване е установено с антигенен тест, ще могат да извадят зелен сертификат. Това важи за всички преболедували, чието боледуване е установено с антигенен тест след 1 декември 2020 г. Той ще има същата валидност като PCR-теста. Това заяви по време на брифинг пред медиите министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Валидността на зеления сертификат, издаден с антигенен тест, ще е 6 месеца след датата на издаване. Здравният министър каза, че е отхвърлена идеята сертификатът за преболедуване да се удължи с още 6 месеца. Темата е обсъдена с експерти.

Стана ясно още, че Министерският съвет е одобрил закупуването на 3000 дози антитела. Министър Кацаров обясни, че става дума за лекарствен продукт, неразрешен за употреба - затова е разрешил използването му със заповед.

"Това е нов лекарствен продукт, втора възможност на лекарите да лекуват болни с ковид. Досега имаше само една възможност - с "Ремдесивир", уточни министър Кацаров.

Първите доставки се очакват до края на този месец, като се прави всичко необходимо да се ускорят доставките.

Министърът каза още, че въведените мерки засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта, всичко, което не е посочено в заповедта, е изключено.

"Тъй като чух: как ще се влиза в администрацията и църквите. Тези сгради са изключени от заповедта. Мерките дори са облекчаващи. Досега режимът на спортни състезания на открито бяха без публики. Сега ще са пред публика при зелен сертификат. Същото и за нощните заведения", допълни Кацаров.

Въвеждат зелен сертификат за всички дейности на закрито от 21 октомври

Той уточни, че мерките са противоепидемични, те не засягат правото на труд, те не принуждават хората да се ваксинират, а намаляват риска от разпространяване на вируса.

Насоката като цяло на мерките е да се ограничат дейностите, които са по-скоро с увеселителен характер, които са извън обичайното ни ежедневие. Магазините - засягат само тези с над 300 кв. м. За всички останали не се изисква зелен сертификат. Банкови институции и хранителните магазини не са засегнати от тези мерки.

В системата на образованието зеленият сертификат не се прилага заради желанието да се запази присъствен учебен процес.

Училищата в София минават онлайн незабавно, ако заболяемостта е над 750 на 100 000

Заповедта за новите мерки влиза в сила от 00.00 часа тази вечер. Според нея във всяка община, в която заболяемостта от коронавирус е над 750 на 100 000 в 14-дневен период, се спират присъствените учебни занимания. Ако заболяемостта в София е такава, учебните занятия ще бъдат прекратени, каза Стойчо Кацаров.

Министърът на образованието Николай Денков уточни, че се очаква официалната информация от главният държавен главен инспектор каква е заболяемостта. Ако тя е над 750 незабавно ще се пристъпи към изпълнение на заповедта, другата възможност е да се пристъпи в понеделник. Това ще стане ясно днес. Спирането на занятията ще се осъществява на общинско ниво.

Министър Денков каза още, че през последните две седмици има рязко нарастване на случаите в училищата. Той също потвърди, че засега не се предвижда зеленият сертификат да бъде въведен в системата на образованието.

По думите на министър Кацаров епидемичната ситуация е изключително сложна. Високият брой заразени хора поставя под риск капацитета на лечебните заведения да приемат повече болни. Призивът на здравния министър към всички граждани е да се вземем в ръце и да спазваме мерките, които са най-добрата алтернатива на пълното затваряне.

"Очевидно е, че през последните 2 седмици има рязко нарастване на случаите. Нашата грижа е да установим присъствено обучение, без да поставяме под риск живота на учениците. МЗ има пълна подкрепа от нас, мерките се приемат и от нашата система. Актуализираме насоките, които издадохме преди 15 септември, така че те да бъдат в съответствие със заповедта вчера", каца министър Николай Денков.

Имало е две теми, които са обсъждали, преди да приемат заповедта вчера. Едната - възможността да се въведе зелен сертификат за учителите и второ - да използват заболеваемостта на общинско, а не областно ниво.

"Както сте забелязали всички, недоволството от мерките е предимно от политическите партии. За мен е разбираемо - те са в кампания. Каквото и да предприема като министър, ще бъда атакуван от тях. За мерките: те бяха обявени, докладът на ГДЗИ беше публикуван в края на миналата седмица, изпратих писма до повечето браншови и съсловни организации, които ще бъдат засегнати от тези мерки. Проведох заседание на разширения съвет но епидемиология, проведох и среща с ръководителите на всички болнични асоциации", обясни министър Кацаров.

Министър Денков е присъствал и е взел участие в заседанието на разширения Съвет по епидемиология. Кацаров коментира, че няма никаква политика в това решение. Президентът няма никакви правомощия в тези решения, а здравният министър ги взима на експертна база.

"Тези хора си представят живота: няма да се ваксинираме, няма да спазваме мерки и няма да лежим в болница. Няма такава житейска ситуация. Ако някоя от политическите партии си представя това, тя си представя една магия. На нея ще ѝ трябва здравен министър магьосник, да извади от джоба си кърпичка и да омагьоса страната", коментира още здравният министър.

Алтернативата на мерките според него е почти пълното затваряне на редица други дейности, и - трето - да не се предприема нищо.

"Ако не се предприеме нищо, това ще доведе до пълен блокаж на здравната система. Ние сме принудени да вземем тези мерки и ще бъде огромна безотговорност да не предприемем тези мерки. Защото с тях предпазваме и хората, които протестират и искат оставките ни", заяви Кацаров.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ПО ПОВОД НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКТИ", ПИШЕТЕ НИ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево и още по-топло време днес
Слънчево и още по-топло време днес
РЗИ-София набира доброволци заради новите мерки
РЗИ-София набира доброволци заради новите мерки