НОВИНИ

Две браншови организации на заведенията обявяват бойкот на зелените сертификати

две браншови организации заведенията обявяват бойкот зелените сертификати
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 19.10.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обявяват "тотален бойкот" на заповедта за въвеждане на зелен сертификат за обществени дейности на закрито. Това се казва в изпратена до медиите официална позиция.

Бойкотът е докато заповедта "не бъде написана по начин, който да обхваща абсолютно всички сектори на социалния и икономически живот в България".

"Затворете ни! Затворете бизнесите ни, затворете ни в затворите, но ние няма да участваме във вашите лъжи, демагогия и непукизъм!", казват от двете организации и призовават за оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Ето какво още се казва в позицията:

"Предложените противоепидемични мерки и частта, касаеща "зелените сертификати" НЕ са това, което се коментираше на срещите с вас. На първо място нашето искане беше тестове за наличие на антитела да се признават, а държавната администрацията да бъде поставена при същите условия, като нашите служители. Не са това, което вие казахте, че ще напишете в заповедта. Излъгахте ни най-нагло и безочливо! Освен това, трябваше ограниченията да важат и за всички нехранителни обекти над 200 м2.

Пак свещените крави и за тази власт се оказва армията от държавни служители, на които ние плащаме заплатите и осигуровките. Както и едрия капитал, в лицето на големите чуждестранни вериги, за сметка на средния и малкия бизнес в България !

Какво излиза - държавата налага ограничения за малкия и среден бизнес, с цел ограничаване на заразата, но няма топки да наложи същите условия за самата себе си! Цинично! Защо така, бе, господа властимащи? Господин министър на здравеопазването, господин премиер, господин здравен инспектор? Имате ли да кажете нещо? Всъщност, вече не ни интересува каква нова лъжа ще изречете. Заминавайте си! Бързо, възможно най-бързо.

Припомняме единствените правила за издаване на зелени сертификати, при които браншовите сдружения се съгласиха да работят:

1. Всички условия за издаване на сертификати да важат за държавната администрация и структури.

2. Под условията за работа със сертификати да попадат всички нехранителни магазини с площ над 200 м2.

3а издаване на сертификат да се приемат:

-положителен тест за антитела!!!!

-отрицателен антигенен тест

-отрицателен PCR тест

-сертификат за преболедуване

-сертификат за ваксинация"

От организациите не използват официално обръщение към здравния министър, като го наричат единствено с фамилията му - Кацаров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец ще съдейства на феновете без зелен сертификат за посещение на мача с Брага
Лудогорец ще съдейства на феновете без зелен сертификат за посещение на мача с Брага
Ватиканът възобновява приложението "Кликни, за да се молиш"
Ватиканът възобновява приложението "Кликни, за да се молиш"