НОВИНИ

Първата акция на Европейската прокуратура стигна и до България

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:30, 20.10.2021
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Европейската прокуратура съобщи, че при координирана операция срещу италианската мафия Ндрагета тази сутрин са извършени обиски, арести и конфискации на имущество и луксозни коли за над 13 милиона евро в Германия, Италия и България.

Задържани са 11 заподозрени на създаване на престъпна група с цел избягване на данъци. Това е първи удар на Европейската прокуратура. Случаят е заведен на 1 юни - първият работен ден на институцията, базирана в Люксембург.

Организаторите на престъпната схема са използвали така наречената "ДДС въртележка" , при която дадена луксозна кола са препродава многократно в различни страни от Европейския съюз. Това позволява да се претендира неправомерно за платен ДДС, който да бъде реимбурсиран от държавата. Загубите се оценяват на 13 милиона евро.

"Накрая се иска обратно данък върху продажбата, който никога не е бил плащан на първото място. Докато измамата лъсне, компаниите са изчезнали или следите им се губят в лабиринта от много, много трансакции", обясни Андреас Айхел - говорител на полицията в Обербайерн.

Престъпната дейност е била концентрирана основно в Айхщат, Германия и Милано, Италия. Основните заподозрени са свързани с италианската мафия Ндрагета. Четирима са задържани в Германия, шест в Италия и един в България. Обискирани са 46 жилищни и търговски сгради.

Измамната схема е позволила на извършителите да извлекат високи печалби, да манипулират цените на автопазара и да преведат големи суми зад граница от над 70 хил. евро за отделен превод", посочва Европейската прокуратура. Само в Германия са конфискувани 13 луксозни коли.

"Общата им стойност е грубо един милион евро. Колите ще бъдат продадени възможно най-бързо за да се върнат пари на държавата, така че да се намалят загубите, причинени от тази ДДС-измама", допълни говорителят на полицията в Обербайерн.

Германските власти в Аугсбург са разследвали схемата повече от една година. Ндрагета, базирана в Калабрия, задмина сицилианската мафия Коза Ностра и се превърна в най-голямата организирана престъпна група в Италия и една от най-големите в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След престижното отличие в Италия: Георги Господинов с първо тв интервю пред БНТ
След престижното отличие в Италия: Георги Господинов с първо тв интервю пред БНТ
Нивото на амониев азот около кораба "Вера Су" е 10 пъти над нормата
Нивото на амониев азот около кораба "Вера Су" е 10 пъти над нормата