НОВИНИ

По света: Зелен сертификат въвеждат в Чехия и Сърбия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:17, 21.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Скок на новозаразените в Европа - все повече държави въвеждат зелени сертификати. Мярката предизвика протести в Сърбия. В САЩ разрешиха поставянето на подсилващи дози от ваксините "Модерна" и "Янсен". Ковид пандемията ще продължи по-дълго, ако бедните държави не получат ваксините, от които се нуждаят, сочи доклад на СЗО.

Зелен сертификат и в Чехия - заради скок на новозаразени, в заведения и търговски обекти ще се влиза само срещу такъв документ.

"Правителството реши - от първи ноември за достъп до ресторанти, клубове и дискотеки ще се изисква сертификат за ваксинация, отрицателен тест или доказателство за преболедуван ковид. При липса на посочените документи услуга ще бъде отказана", каза здравният министър Адам Войтех.

Маските на закрито отново са задължителни. Прага отмени и безплатните тестове за ковид, с изключение на лицата под 18 години, за онези, които не могат да се ваксинират по медицински причини. В Чехия ваксинираните са малко над 60%.

Все повече държави по света въвеждат "зелен сертификат"

От 23 октомври и Сърбия въвежда ковид серификати - те ще важат за всички затворени помещения на заведенията. Като става дума не само за документ за ваксинация, а и за отрицателен PCR или доказателство за преболедуван ковид с давност 7 месеца. Ще бъде засилен контролът за спазване на всички противоепидемични мерки.

Отвъд Океана - в САЩ разрешиха подсилваща доза с "Модерна" и "Янсен", като пациентите могат да изберат ваксина, различна от първоначално поставената им. Третата или респективно втората доза, е препоръчителна за хора с компрометирана имунна система.

Ковид пандемията ще продължи с година по-дълго, ако бедните държави не получат ваксините, от които се нуждаят. Това се казва в последния доклад на Световната здравна организация. Според нейните експерти проблемите с вируса ще продължат и през 2022 г., ако не се промени стратегията за получаване на ваксини. Данните показват, че едва 5% от населението на Африка е ваксинирано, средният процент имунизирани в останалите континенти е около 40 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евролидерите ще обсъждат цените на електроенергията, ковид и върховенството на закона
Евролидерите ще обсъждат цените на електроенергията, ковид и върховенството на закона
4522 нови случая на COVID-19 за денонощие у нас
4522 нови случая на COVID-19 за денонощие у нас