Дончо Барбалов за зеления сертификат: Едно по-добро планиране щеше много да помогне

от БНТ
07:38, 21.10.2021
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Зеленият сертификат е една добра идея, въведена е в над 40 държави в света, но някак си много припряно тръгнахме в тази посока. Едно по-добро планиране, една по-добра комуникационна кампания в тази област щеше много да помогне.

Това заяви в "Денят започва" зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

"Мисля, че не беше добре комуникирано и оттам се получава едно напрежение, което всички ние ще изпитаме в следващите дни, от гледна точка на това, че достъпът до работно място на някои категории работещи ще бъде затруднен, защото нямат сертификат", допълни зам.-кметът.

Той каза, че са предложили на общинския щаб временно да се признава начало на ваксинационен процес, защото на практика ако от днес човек трябва да има зелен сертификат, за да отиде на работа, на него му трябват около 35 дни, за да приключи ваксинационния си курс дори при най-добро желание.

Барбалов напомни, че дори когато започне да пада заболеваемостта, нито броят хоспитализирани, нито броят починали ще падне веднага, а има едно отместване във времето - първо пада заболеваемостта и след около 10 дни до 2 седмици започва да пада броят на хоспитализираните.

Според него училищата са технически подготвени за дистанционно обучение, защото то не се случва за първи път, но не разбира какво е наложило за 24 часа да се затворят всички училища в София.

"Не за първи път се налага да се мине на дистанционно обучение, така че училищата имат своята техническа готовност, доказали са го, но тук става въпрос и за родителите и децата, и за негативния ефект върху качеството на образователния процес при преминаване в дистанционна среда особено за по-малките. Не знам какво налагаше в рамките на 24 часа да затворим всички училища в града", коментира зам.-кметът.

Фандъкова: Жалко, че въпреки обещанията училищата да затворят последни, затварят първи

Той допълни, че в София от 1-ви до 4-ти клас 3% от класовете са били карантирани, а при по-големите този брой нараства до 8%.

"В момента ни е ценен всеки лекар, всяка сестра, всеки санитар, както и в социалните домове всеки социален работник, и ние не би трябвало да се лишаваме от никой от тях по някакви формални причини. И на практика от днеска тези от тях, които не са ваксинирани, а има такива, дори да са малко на брой, те за да отидат на работа или работодателят или те трябва да платят теста", каза още Барбалов.

Според него е въпрос на време и организация безплатни тестове да бъдат доставени, защото те са много важни и през последните месеци такива са били предоставени в ковид зоните.

"Не трябва да забравяме и че безплатните ковид тестове са алтернатива на локдауна в образованието. Това в други държави се ползва, където естествено със съгласието на родителите, се прави често скрининг на децата", коментира още Барбалов.

В общинските болници към вчера е имало 162 пациенти, което е малко над 10% от общия брой хоспитализирани в София. Зам.-кметът допълни, че разкриването на нови легла е за сметка на други дейности на лечебните заведения.

Гледайте повече теми от “Денят започва”

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Предизборните битки за президентския и парламентарен вот в ефира на БНТ
Предизборните битки за президентския и парламентарен вот в ефира на БНТ
Издирват 90-годишен бивш свещеник от София, изчезнал вчера
Издирват 90-годишен бивш свещеник от София, изчезнал вчера