НОВИНИ

COVID-19 във Франция от първо лице: 86% от населението е ваксинирано

Стела Илиева
от Стела Илиева
07:00, 21.10.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Проф. Боян Христофоров е един от водещите учени и специалисти с дългогодишен професионален опит във Франция.

Неговата автобиография е дълга - изключителен хирург, бивш директор на гастроентерологията на парижката клиника “Кушен”, а от началото на пандемията е сред специалистите в националния кризисен щаб във Франция.

86% от населението на Франция е ваксинирано, каза в "Денят започва" проф. Христофоров. Сега ще ваксинират децата, за тях се предпочита ваксината на "Пфайзер".

Има много малко случаи на заразени, а пък още по-малко са смъртните такива. В момента мерките, които действат на територията на страната, са единствено маски на закрито и зелен сертификат или отрицателен тест в ресторанти, учреждения и болници.

Само ваксинирани медици могат да работят във Франция

Според професора хората спазват стриктно мерките, а ако някой е без маска, другите му напомнят да я сложи. Разбира се, там също има протестиращи и манифестации, но не срещу ваксините, а за правото на избор.

Свободни легла в болниците има, а малкото пациенти в тях са неваксинирани. Няма случаи на ваксинирани, които са хоспитализирани.

"Специално бяхме организирали зали, пълни с ковид, сега вече такова нещо няма. Да кажем в една клиника ще има около 5 - 6 души, а в реанимация във Франция има 1000 души, но всичките тези хора са неваксинирани", коментира проф. Христофоров.

Той изрази съжаление, че има колеги, които са против ваксинацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силен вятър спря операцията по разтоварването на "Вера Су"
Силен вятър спря операцията по разтоварването на "Вера Су"
Противопоставят ли се държавите на препоръките на ООН за климата
Противопоставят ли се държавите на препоръките на ООН за климата