НОВИНИ

Ще има ли недостиг на дърва за огрев през зимата?

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 18.10.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Дървата за огрев в Пловдивско са на привършване. В складовете количествата са ограничени и не е ясно на каква цена ще се продават при следващото зареждане. В момента кубикът се търгува за 115 лева.

Миналата зима Антоанета и семейството ѝ са платили над 1000 лева за дърва и въглища. В апартамента живеят шест души и отопляват всички стаи с камина и радиатори.

"Взехме миналата година 9 кубика дърва – 900 лева и отделно въглища като взимахме по 14-15 лева – някъде около 1200 - 1300 лева ни излиза отоплителният сезон", сподели Антоанета Чувалова.

В момента цените на дървата за огрев и пелетите са по-високи с около 20% от миналата година. Това се дължи на по-високите разходи за работници, нарязване и транспортиране на материала.

Дърводобивните райони стават все по-труднодостъпни, заради сечта през годините, а доставките - невъзможни по горските пътища при лоши атмосферни условия. В Пловдивско, освен дърва, трудно се намират и въглища.

В този склад има налични единствено пелети. Обясняват липсата на въглища със забавения внос от Украйна.

"Горе-долу един камион го продадох за 4 дни, даже в момента имам запазени. Просто от почти цяла България се обаждат да питат, но това е, с което разполагаме", заяви Димитър Мечев, управител на склад за въглища и пелети.

След шоковото поскъпване на електричеството и парното се очаква много семейства да върнат печките в домовете си. В същото време общината изпълнява програма, която предвижда точно обратното.

"Основно тук районът се отоплява с въглища и като няма въглища се горят всякакви боклуци, просто се усеща във въздуха", допълни Димитър Мечев.

Търговците обясняват по-малките количества дърва за огрев с това, че в момента дърводобивните компании предпочитат иглолистните видове, които се продават по-скъпо на предприятия за целулоза и хартия.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руши се първата текстилна фабрика в Карлово
Руши се първата текстилна фабрика в Карлово
Селекционерът на България U17 определи състава за квалификациите за Евро 2022
Селекционерът на България U17 определи състава за квалификациите за Евро 2022