НОВИНИ

Обмислят поставянето на трета бустерна доза в социални домове във Велико Търново

bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 18.10.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Във Велико Търново започна проучване в социалните домове за поставяне на трета бустерна доза ваксина.

Оказва се, че в някои от социалните заведения има потребители, които не са изградили антитела след поставяне на две дози от ваксината.

Регионалната здравна инспекция във Велико Търново извършва непрекъснати проверки във всички социални заведения, а персоналът и хората, които са настанени в тях, регулярно се тестват за заразяване с COVID-19 или за наличие на антитела.

Към момента в най-големия социален дом са настанени 100 души, като 33-ма са ваксинирани, а 37 са преболедували.

Персоналът се състои от 59 души, от които 21 са със завършен имунизационен цикъл, което според ръководството означава, че около 70 процента от хората, които работят или са настанени тук, имат антитела от поставена доза ваксина или от преболедуване.

На този етап никой от хората, които са настанени тук, не е изявил желание да си постави трета бустерна доза ваксина. При проверките на Регионалната здравна инспекция е установено, че някои от хората, които са с две поставени игли от различните препарати, не са изградили антитела.

От Дирекция "Социално подпомагане" в община Велико Търново заявиха пред БНТ, че все още срещат трудности с убеждаването на персонала от социалните заведения за поставянето на каквато и да е ваксина.

"Не можем да кажем, че в момента, при положени всички усилия и на администрацията в общината, и на нашите екипи в социалните услуги, сме успели да мотивираме и служители, и потребители по отношение на смисъла на ваксинацията за опазване на тяхното здраве, на здравето на техните близки, на здравето на другите потребители. На общ брой обекти - 44, ваксинираните потребители са 133, при 130 служители, което при над 2 000 потребители, които са в сферата на социалните услуги и 600 ангажирани служители в сферата на социалните услуги и здравеопазването като обекти към дирекцията, това е изключително малък процент", каза още Росица Димитрова, директор Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в община Велико Търново.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мнима ясновидка получи година и половина затвор за разваляне на магия
Мнима ясновидка получи година и половина затвор за разваляне на магия
Григор Димитров се изкачи със седем места в ранглистата
Григор Димитров се изкачи със седем места в ранглистата