НОВИНИ

Зам.-министър Петър Димитров за "Вера Су": На този етап няма замърсяване

bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 18.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Към момента няма сериозно замърсяване на морската вода в района на заседналия кораб. Това заявиха от Министерството на околната среда и водите. Резултатите от пробите, взети вчера, показват, че концентрацията на амониевия азот намалява заради разнасянето от морското течение.

Проби от морската вода се вземат всеки ден, след като се установи замърсяване с нефтопродукти и повишени стойности на амониевия азот. Експертите на екоминистерството и Басейновата дирекция във Варна вземат морска вода от две места близо до носа на кораба и на 60 метра южно от него.

На този етап не можем да говорим за замърсяване на водите на Черно море, въпреки завишените нива на амониев азот, заяви в "Денят започва", заместник-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров.

"Експертите направиха доста сериозен мониторинг, дори от пунктове, от които не очакваме разсипване на товара на кораба "Вера Су". 3 пъти в момента е надвишен трендът - резултатите от пробите на амониев азот", допълни инж. Петър Димитров.

Има две версии за изтичането на гориво около "Вера Су", корабът е потънал още

"Не може да говорим за сериозно замърсяване и очакваме нещата да вървят в правилната посока след започване на спасителната операция от "Морска администрация", добави инж. Петър Димитров.

Той поясни, че вятърът влияе на резултатите и уточни, че се очаква операцията по спасяването на товара и на кораба да започне.

По морската повърхност все още има видими петна от нефтопродукти.

Установиха опалесценция и миризма на нефтопродукти в района на кораба "Вера Су"

"Видно е с просто око, че има петно от изтичане на нефтопродукти. Логично е да се направи заключение, че товарът изтича от кораба, но нямаме отговор от "Морска администрация" за техническото състояние на кораба", каза още инж. Петър Димитров.

Експерти твърдят, че замърсяването с нефтопродукти може да доведе до сериозна екологична катастрофа по българското крайбрежие.

"В сравнение с карбамида петролните продукти са много по-опасни, много по-токсични, водят до много по-сериозни екологични проблеми след себе си, ще засегнат и район по-голям, ще засегнат и повече организми. Във всички случаи това е по-страшният проблем", коментира Огняна Христова, химик в Института по океанология във Варна.

Специалистите в "Морска администрация" трябва да дадат отговор на въпроса дали товарът изтича в морето.

"Запитали сме "Морска администрация" точно този въпрос за техническото състояние на кораба и товарния му отсек, но колегите казаха, че поради лошите метеорологични условия нямат достъп до кораба", подчерта инж. Петър Димитров.

От екоминистерството очакват "Морска администрация" да представи план как корабът ще бъде освободен от товара и къде ще бъде депониран карбамидът.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново мобилно приложение за паркиране в "синя" и "зелена" зона в София
Ново мобилно приложение за паркиране в "синя" и "зелена" зона в София
Казийски и Тренто с втори успех в Суперлигата
Казийски и Тренто с втори успех в Суперлигата