НОВИНИ

Заради "Вера Су": Взеха нови проби от водите край Камен бряг

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 17.10.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Днес беше взета нова проба от водите край потъналия кораб "Вера Су". Резултатите от вчерашната проверка, която правят от екоминистерството и Басейнова дирекция “Черноморски район” показват, че стойността на амониев азот се е повишила 7 пъти.

Изтеклите от кораба нефтопродукти продължават да са видими върху повърхността на водата. Това потвърдиха от екоминистерството. Всеки ден продължават да се взимат проби на морската вода в района на Камен бряг.

Повишените нива на амониев азот показват, че от кораба изтича част от товара, който е карбамид. За резултатите от проверките на водата са уведомени Изпълнителна агенция "Морска администрация" и областният кризисен щаб в Каварна.

От екоминистерството са в готовност да вземат и по-чести проби на водата, ако нормите на амониев азот продължават да се повишават.

"Всяко едно вещество, привнесено в морската среда, което не е характерно за района, наистина води до някакво негативно въздействие, но на този етап не може да се говори за голямо замърсяване. Цялата спасителна операция като дейност, като възможности, техника, методология на разтоварване и обработка, е въпрос на решение на "Морска администрация". Ние сме насреща, когато ни предоставят такъв спасителен план, ще реагираме и ще дадем нашето мнение", заяви зам.-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров.

Очаква се в началото на другата седмица да се поднови операцията по разтоварването на азотните торове от кораба, ако времето позволи. Действията ще са изключително трудни, тъй като машинното отделение на плавателния съд е наводнено, а и вълните заливат постоянно хамбарите с товара. По какъв план ще действат отговорните институции, предстои да разберем.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първични избори в Унгария: Опозицията определя съперник на Виктор Орбан
Първични избори в Унгария: Опозицията определя съперник на Виктор Орбан
Съдиите не успяха да изберат двама нови членове на ВСС
Съдиите не успяха да изберат двама нови членове на ВСС