НОВИНИ

МОН и МЗ съгласуват анти-ковид мерките в училище

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 17.10.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Анти-ковид мерките да не са еднакви за всички училища в страната, а да останат диференцирани. За това настоява министърът на образованието и науката Николай Денков.

Според него решенията за преминаване на учениците в онлайн среда трябва да се вземат не на областно, а на общинско ниво.

В момента тече процес по съгласуване на анти-ковид мерките в училищата между Министерствата на образованието и на здравеопазването. Общо решение ще има или не затваряне на училищата в цялата страна се очаква утре.

"Обменяйки информация с Министерство на здравеопазването, аз имам информация във всяка община каква е ситуацията. През последните две седмици твърдо се разбрахме, че решенията трябва да бъдат на общинско ниво", коментира образователният министър.

Междувременно от съюза на работодателите в системата на образованието настояват средствата за издръжка на училищата от следващата година да се повишат с 20 процента. Искането им е заради повишените цени на тока, природния газ и водата.

"Един от големите доставчици за Южна България предлага цена на енергия за киловат час, която е три пъти по-висока от цената за съответния месец октомври през 2020 година", каза Катерина Василева - член на УС на Съюза на работодателите в системата на народната просвета

Позицията на синдиката е за 25% увеличение на единните разходни стандарти, от което да се гарантира не по-малко от 15% на работните заплати, а останалите средства да бъдат насочени към поне 10% увеличение на средствата за издръжка, коментира и председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров.

Според министър Денков 80% от учебните заведения нямат проблеми с финансирането за момента.

"Това, за което трябва да внимаваме, е до края на тази календарна година да успеят училищата да си покрият бюджетите. За следващата календарна година ще говорим, когато се подготви и се гласува бюджетът за следващата година. Огромна част от училищата, над 80%, са добре финансово. Ако има проблеми ще реагираме конкретно за всяко едно училище", каза още Юлиян Петров.

Според Съюза на работодателите в системата на народната просвета, без 20-процентно увеличение за издръжка, ще има училища и детски градини, които още в средата на следващата година няма да се справят с бюджетите си.

По темата работиха: Станислава Христова, Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдиите не успяха да изберат двама нови членове на ВСС
Съдиите не успяха да изберат двама нови членове на ВСС
Ансамбълът на България обра златото в Испания
Ансамбълът на България обра златото в Испания