НОВИНИ

Производители: Хлябът и рибата поскъпват заради цената на тока, настояваме за 9% ДДС върху основните храни

bnt avatar logo
от БНТ
17:49, 17.10.2021
5616
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Поскъпване на хляба до края на годината прогнозира в студиото на "Говори сега" председателят на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева. Ръстът в цените ще е различен за продуктите на различните производители, тъй като някои предприятия все още намират резерви в бюджета си.

В момента хлебарите преговарят с хранителните търговски вериги за новите цени на насъщния хляб. По думите на Кукушева поскъпването е неизбежно заради растящата цена на тока, на транспорта и на пшеницата.

Тя допълни, че тази седмица в мелниците у нас ще влезе пшеница от новата реколта, чиято цена на световните пазари е с около 50% по-висока от миналата година.

Поскъпване заради растящата цена на тока се очаква и при рибата и рибните продукти, обяви изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти Ивайло Господинов.

По изчисления на асоциацията българската риба като пъстървата, например, се очаква да поскъпне с около 20%. Очакваният ръст в цената на вносната риба и рибни продукти е около 30%-35%.

За да се компенсират растящите цени, от Федерацията на хлебарите и сладкарите в България призовават за въвеждането на диференциран ДДС от 9% върху основните храни.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 въпроса на Димитър Бербатов към ръководството на БФС
7 въпроса на Димитър Бербатов към ръководството на БФС
Конференцията за бъдещето на Европа започна в Страсбург днес
Конференцията за бъдещето на Европа започна в Страсбург днес