НОВИНИ

Извънкласни школи сигнализират, че не могат да работят заради ковид мерките

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
19:45, 17.10.2021
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Следващата седмица ще стане ясно какви ще са мерките срещу четвъртата вълна от коронавирус в национален мащаб. Единият вариант е в повечето места, на които се събират хора, да се изисква зелен сертификат. Другият вариант е да бъдат наложени ограничения в капацитета на обектите или те да бъдат напълно затворени.

Докато изчакваме решенията, две столични школи - образователна и танцова - призоваха да бъдат потърсени за мнение. Сега, когато те се затворени, изниква въпросът защо училищата са отворени, а образователните центрове - не, защо и заведения в София могат да работят със зелен сертификат, а на никоя школа тук не е дадена такава алтернатива.

"Само на нас не оставиха никаква врата, никаква опция ние да работим присъствено, без значение какви мерки вземаме", обясни управителят на езиковия център Тихомир Иванов.

"Нашият бранш беше може би най-силно засегнат по принцип от началото на пандемията", коментира Ирина Ботева от танцовата школа.

Заведения, фитнеси, семинари, концерти, музеи в София могат да работят или с намален капацитет или без никакво ограничение, ако организират работата си така, че да влизат само ваксинирани или тествани за ковид хора. И именно това поражда един въпрос в школите.

"Щом има вариант те да работят и да спазват някакви мерки, трябва да има такъв вариант и за нас", заяви Светослава Койнова, собственик на образователен център.

В езиковия център не разбират и логиката училищата да работят, а те да бъдат затворени.

"Можете да разгледате колко е голямо това помещение, около 40 квадратни метра, размерите на една стандартна класна стая. Тук се събират максимум 12 деца", допълни Койнова.

В танцовата школа това поредно затваряне значи пореден месец загуби.

"Във времето, в което сме абсолютно затворени, ние продължаваме да си плащаме 100 процента от разходите и 100 процента от данъците", каза Ирина Ботева.

И да получават почти неосезаема подкрепа от държавата.

"Единствените варианти в момента за съдействие са чрез проекти на Министерство на културата или на национален фонд "Култура", което вече одобрява една част от кандидатстващите, а не всички", допълни Ботева.

В изчакване на националните мерки, те остават затворени. А целта на мерките очевидно е непостигната. Защото алтернативата на затворените извънкласни дейности се оказва не по-безопасна.

"Те си вземат децата например след училище, возят ги в градския транспорт, на работа и така прекарват време с тях в офиса, или след училище ги водят при своите възрастни родители, бабите и дядовците", каза Тихомир Иванов.

Така тази заповед на столичното РЗИ вече предизвика и друг феномен. Родители, които са готови да нарушат заповедта и да поемат евентуалните глоби за това.

"Те търсят варианти как ние да работим така, че държавата да не вижда, че работим", допълни Иванов.

От танцовата школа обаче напомнят, че въвеждането на зелен сертификат не е работещо решение, защото това би означавало работа с не повече от 10% от хората. Затова настояват за диалог със здравните власти преди взимане на каквото и да е решение. В противен случай някои танцови школи са готови протестно да нарушат заповедите.

Нито езиковият център, нито танцовата школа, които се свързаха с нашия екип, не смятат да го направят. Но казват, че ако следващата седмица се реши да бъдат окончателно затворени без алтернатива, ще ни поканят да снимаме фалита им.

По темата работиха: Татяна Йорданова, Цанка Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекъснаха Нюкасъл – Тотнъм заради инцидент на трибуните
Прекъснаха Нюкасъл – Тотнъм заради инцидент на трибуните
Коронавирусът като най-големия конкурент за електоралните интереси на политиците
Коронавирусът като най-големия конкурент за електоралните интереси на политиците