НОВИНИ

Ковид зоните в София не работят през почивните дни

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:10, 17.10.2021
6325
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

В София заразените от коронавирус вече са близо 690 на 100 000 души. Новите случаи в града са почти 560.

Местата за ковид пациенти в болница "Света Анна" свършиха. В ИСУЛ нямат свободни интензивни места, а спешните екипи са принудени да обикалят лечебните заведения, за да намерят свободни легла.

Засилен е натискът и към центровете за неотложна помощ, които заместват личните лекари. В тях обаче пациентите трябва да си плащат бързите тестове, защото ковид зоните не работят през почивните дни.

Доктор Сергий Иванов е дежурен в един от столичните центрове за неотложна помощ. В почивните дни на практика замества семейните медици, които са сключили договор с центъра.

"Сега е по-натоварено, защото времето малко се развали. И разбира се броят на пациентите се увеличи", казва той.

Увеличили са се и хората, които търсят дежурния лекар, заради грипоподобни симптоми.

"Не всички пациенти имат възможност да чакат да минат при личния си лекар. Ако се налага пращаме пациент за PCR тест или му правим антигенен тест", допълва д-р Иванов.

В неотложния център бързият тест не е безплатен. А ако личният ви лекар няма договор с него, ще трябва да платите и прегледа. Преди обед пред фургоните за COVID тестове на Пирогов чакаха малко хора. Пред една от лабораториите, които работят в неделя, се образува опашка.

"Натоварването не е по-голямо от това, което е било лятото. Тъй като тогава се пътува повече. По принцип антигенни тестове се правят. Те са достатъчно добри. Хората си правят PCR тестове основно за пътувания", казва д-р Благовеста Пенчева - медицински директор на лабораторията.

Много от хората с положителeн бърз тест си правят и PCR.

"Това е добре, за да си го потвърдят и да го ползват след това като сертификат за пътуване", заяви д-р Пенчева.

Положителният резултат от PCR тест може да се превърне в ключ за столичните заведения, които са въвели вход със зелен COVID сертификат. Очаква се до дни здравните власти да решат дали мерките на национално ниво ще бъдат затегнати, или на обществени места в цялата страна ще се влиза само със сертификат за имунизация, преболедуване или отрицателен COVID тест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът на България обра златото в Испания
Ансамбълът на България обра златото в Испания
Прекъснаха Нюкасъл – Тотнъм заради инцидент на трибуните
Прекъснаха Нюкасъл – Тотнъм заради инцидент на трибуните