НОВИНИ

Съдиите не успяха да изберат двама нови членове на ВСС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:30, 17.10.2021 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Общото събрание на съдиите не успя да избере двама нови членове на Висшия съдебен съвет на мястото на подалите оставка Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. И второто гласуване мина при ниска избирателна активност.

Председателят на Избирателната комисия в Общото събрание на съдиите Весела Павлова – съдия във Върховния административен съд, обяви, че съгласно чл. 29к, ал 2 от ЗСВ изборът се смята за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас, което представлява не по-малко от 727 броя гласове.

Общият брой на гласувалите днес е 580 от 2202-ма, включени в списъка на действащите съдии по реда на чл. 29д от ЗСВ. По тези съображения Избирателната комисия, след проведено гласуване, с 5 гласа "за" и 4 гласа "против" обяви избора за нередовен. Членовете на Избирателната комисия, които са изразили отрицателен вот, са изложили аргументи, с които го мотивират.

Съгласно чл. 29н, ал. 4 от ЗСВ решението на Избирателната комисия подлежи на обжалване в седемдневен срок от обявяването му чрез Съдийската колегия на ВСС пред състав, състоящ се от трима съдии от ВКС и двама съдии от ВАС.

В процедурата участваха Деян Денев – съдия в Окръжен съд - Варна, и Марина Михайлова – съдия във Върховния административен съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради "Вера Су": Взеха нови проби от водите край Камен бряг
Заради "Вера Су": Взеха нови проби от водите край Камен бряг
МОН и МЗ съгласуват анти-ковид мерките в училище
МОН и МЗ съгласуват анти-ковид мерките в училище