Министър Денков: Зелен сертификат за учителите ще има най-рано след месец

от БНТ
15:18, 18.10.2021
10207
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

Трябва да стигнем до зелените сертификати, но в училищната мрежа ще трябва време те да се приложат за педагогическия и за непедагогическия персонал, за да могат да се ваксинират учителите. За учениците по никакъв начин не говорим за изискване на сертификати. Това е само за колегите, които преподават и работят в училищата.

Това заяви просветният министър Николай Денков преди експертната среща към МЗ за обявяване на нови допълнителни мерки.

Предложен е гратисен период от един месец, за да се подготви системата, да се ваксинират учителите, а който не се ваксинира - ще трябва всяка седмица да бъде тестван. До момента са ваксинирани 36% от учителите.

Министър Денков уточни, че със здравното министерство нямат разминаване по никакъв съществен въпрос, а по-скоро се налага да уточнят някои детайли в това как ще се прилагат мерките.

"Това, което предлагаме, при повишаване на заболеваемостта на 750 на 100 000 население, да се затварят изцяло училищата, т.е. да се минава към обучение от разстояние, като това е предложение на Министерството на здравеопазването, ние се съгласяваме с него, тъй като натискът на болниците стана много голям", каза още министърът.

Той подчерта, че всички решения, свързани с тяхната система, искат да бъдат вземани на ниво община, не на ниво област.

Министър Денков каза още, че при учителите заболеваемостта има задържане през последните две седмици. При учениците карантинирани са 1,35%, което е спад за последните няколко дни, като най-много са учениците във Видин, а най-малко в Кърджали. Разликата е почти десет пъти. По отношение на учителите най-много болни има отново във Видин, а най-малко са в Плевен.

"Шест училища са изцяло в електронна среда и една детска градина. Тоест, в тази област също имаме задържане, няма нарастване", уточни министърът.

Той напомни, че болничната система в големите градове вече е претоварена.

Обсъжда се на ротация да се минава при над 500 заболели, или между 500 или 750, а над 750 - на дистанционно обучение на ниво община. За университетите министърът смята, че е добре да имат свобода, но все пак в областите в тъмночервената зона е добре да се минава на онлайн обучение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мажоретният спорт в България набира сили
Мажоретният спорт в България набира сили
От COVID-19 почина бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл
От COVID-19 почина бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл