НОВИНИ

Защо наличието на антитела срещу COVID-19 не е достатъчно за издаването на зелен сертификат?

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 21.10.2021
25378
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

В „Денят започва“ вирусологът проф. Радка Аргирова, коментира, че има разлика в антителата, които изгражда имунната ни система, след естествено заразяване и след имунизация.

При ваксинация в организма се образуват точно определен вид неутрализиращи антитела, които са ефективни за справяне с коронавируса.

При преболедуване имунната система изгражда всички видове антитела – включително и неутрализиращите болестта. Често обаче е възможно човек да не е образувал достатъчно антитела от вида на неутрализиращите, а да има много повече от другите видове, които не защитават от повторно боледуване.

Затова според вирусолога наличието на антитела срещу COVID-19 само по себе си не е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

В студиото на „Денят започва“ професор Аргирова призова хората, които са прекарали болестта, да се имунизират срещу COVID-19 от 3 до 6 месеца след като са се излекували. Според нея тези, които имат антитела, но не могат да докажат преболедуване, трябва да се ваксинират.

Официално: Зеленият сертификат влeзe в сила, 8 общини минават изцяло на онлайн обучение

Проф. Аргирова коментира още, че заповедта за въвеждането на зелени сертификати у нас е прекрасна, но е много закъсняла. Според нея тези мерки е трябвало да се въведат още през август, за да не се стига до толкова голям брой заразени.

Тя предупреди, че заради лесната циркулация на вируса в България има голяма опасност от появата на нови щамове с още мутации.

Дончо Барбалов за зеления сертификат: Едно по-добро планиране щеше много да помогне

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ", ПИШЕТЕ НИ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралица Елизабет II отмени пътуване по съвет на лекарите
Кралица Елизабет II отмени пътуване по съвет на лекарите
ЦСКА има стари сметки за уреждане със Зоря (Луганск)
ЦСКА има стари сметки за уреждане със Зоря (Луганск)