НОВИНИ

450 млн. лв за над 630 000 фирми заради високата цена на тока

Александър Марков
от Александър Марков
19:48, 21.10.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

С 450 милиона лева правителството ще помогне финансово на над 630 000 предприятия. Помощта ще е за месеците октомври и ноември.

Всяко предприятие ще получи по 110 лв. за мегаватчас за октомври и ноември.

Бюджетът на програмата е в общ размер на 450 млн. лв. Периодът на подпомагане ще бъде от първи октомври тази година до 30 ноември 2021 г. включително, като компенсациите ще бъдат изплатени до края на календарната 2021 г, каза Стефан Янев, служебен министър-председател.

Парите са част от свръхпечалбата на АЕЦ "Козлодуй". Помощта ще бъде отпускана чрез типови договори, които енергийното министерство ще подготви в рамките на следващите 5 дни.

110-те лева са отделни от 30-те за мегаватчас, които кабинетът вече предложи на бизнеса. Идеите на бранша за търгове с ток извън борсата е отхвърлена.

По отношение на извънборсовите търгове, които бяха предложени от някои работодателски организации, имаше ясно становище, изразено и от КЕВР, а разполагаме и с юридическо становище, че това е сериозно нарушаване на пазара, което е недопустимо, каза Андрей Живков, служебен министър на енергетиката.

Финансовата схема не налага актуализация на бюджета, каквато към момента е невъзможна.

Отпускайки тази помощ към бизнеса, ние не поставяме условия. Ние не преговаряме с бизнеса и не отваряме договор, в който казваме: "Ние отпускаме тази помощ, но срещу това искаме от Вас едно, две и три". Разчитаме на тяхната добросъвестност, на тяхната солидарност с техните собственици, с веригата от техни снабдители, така че тази помощ да бъде използвана рационално и да не доведе до допълнителен натиск в цените на крайните изделия, които те произвеждат, каза Стефан Янев, служебен министър-председател.

Договорите за помощ ще бъдат сключвани между Министерството на енергетиката и търговците на електроенергия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 350 души са се ваксинирали в "Света Анна", удължават работното време
Над 350 души са се ваксинирали в "Света Анна", удължават работното време
Кризата с "Вера Су": И днес не започна разтоварването на кораба
Кризата с "Вера Су": И днес не започна разтоварването на кораба