НОВИНИ

Вирусолог за лечението с моноклонални антитела: Скъпа и специфична терапия

bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 21.10.2021
9980
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Моноклоналните антитела са сбъдната мечта на много поколения учени. Това каза проф. Радостина Александрова в предаването "Още от деня".

Моноклоналните антитела са създадени в лабораторни условия, уточни тя.

"Става дума за една комбинация от две антитела, всяко едно от тях разпознава различен участък от S белтъка на вируса. Идеята е, че ако във вируса има мутация и единият участък е променен, така че абсолютното монотяло не може да го разпознае, другото антитяло да може да разпознае своя участък, да може да се свърже с вируса и да го блокира", каза проф. Александрова.

"Този регенерон получи разрешение за спешна употреба от Американската агенция по лекарства още през ноември миналата година и той може да се прилага при хора инфектирани с вируса и не са в тежко състояние, но са в повишен риск от това да се стигне до едно тежко протичане на COVID-19", допълни тя.

Тя каза още, че терапията с тези моноклонални антитела е скъпа.

"Става дума за биологичен препарат, чието производство е много специфично. Има недостиг на такива моноклонални антитела", уточни още проф. Александрова.

"Тези продукти се произвеждат в строго определени места. Този препарат влезе в Европа още през февруари и в момента за същия препарат е подадено заявление за пълно одобрение, при това не само за прилагане при хора със съответно такова заболяване, но и тогава, когато човек е в тежко състояние и не може да образува антитела, както и да се прилага за профилактика при хора, които са били в контакт с хора с Ковид", поясни проф. Александрова.

Според нея ваксините дават много по-голяма защита.

Такъв тип лекарства с моноклонални антитела направиха истинска революция в лечението на раковите заболявания. Такива терапии се прилагат при рак на гърдата, които са изключително ефективни при жени от определени групи, сподели проф. Александрова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризата с "Вера Су": И днес не започна разтоварването на кораба
Кризата с "Вера Су": И днес не започна разтоварването на кораба
Киелини обвини Роналдо за лошата форма на Ювентус
Киелини обвини Роналдо за лошата форма на Ювентус