Експеримент на БНТ: Репортер влезе в мол с чужд сертификат

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:16, 21.10.2021 (обновена)
13470
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение пред столичните молове и фиктивни проверки на сертификати още в първия ден от въвеждането на мерките. Това показа експеримент на "По света и у нас". В някои търговски центрове не сканираха QR кодовете на сертификатите, които показват дали документът е валиден или не. Дълги опашки от служители на магазините пък се извиха пред молове. Работещите трябваше да се тестват, за да стигнат до работните си места.

В първия ден от въвеждането на мерките за целите на експеримента репортерът ни Йоана Миланова опита да влезе в столични молове не с нейния собствен ваксинационен сертификат, а с чужд. Оказа се, че това е напълно възможно. Никой от охраната не разбра, че не тя е притежател на сертификата, който показа. Служителите нямат и право да проверяват личните ни карти, за да сравнят данните. Впечатляващи бяха и опашките пред самите търговски центрове от служители, на които им трябваха часове да стигнат до работните си места, защото трябваше да направят тестове, за да се сдобият със сертификат.

Първи ден със зелените сертификати: Големи опашки пред столичен мол

Известен мол в столицата е първата спирка от експеримента ни, който цели да покаже как се проверяват сертификатите в големите търговски центрове.

На входа от паркинга всички минаваха през проверка. Бяхме допуснати за секунди, само след като си показахме сертификата. QR кодът беше неуспешно сканиран, тоест можехме да влезем с чужд сертификат.

Втора спирка - друг мол. Този път дори нямаше опит QR кодовете на екипа ни да бъдат сканирани. Охранителят на входа само го погледна и ни пусна.

Пихме кафе и на закрито. Документи не ни бяха поискани.

Сертификат за ваксинация, за преболедуване или за тест обаче бяха поискани на всеки един служител в големи търговски обекти. Пред столични молове имаше мобилни пунктове за антигенни тестове, които днес струваха на служителите 10 лв., а на клиентите - 15.

Работещи в моловете чакаха часове, за да стигнат до работните си места. Някои от тях се добраха до тях чак в ранния следобед.

Не е добра организацията, какво да мисля, чакаме от три часа.

Това, което причиняват на народа за мен е чисто източване и в паричен смисъл и психически и физически смисъл.

Подигравка с търговците на първо място, защо им позволяват да работят при положение, че спират и служителите и клиентите.

Хората със сертификати, които влизаха за броени секунди в мола, бяха на различни мнения за мерките.

Служители на столични молове чакат на опашки за бързи антигенни тестове

В моловете в Пловдив, а и на много други места, хората влизаха само след представен сертификат, дори ако бяха решили да посетят само аптеките там.

В един от големите търговски центрове в Бургас няколко охранители стриктно проверяваха за "зелени сертификати". Само за 30 минути бяха върнати над 30 души, които нямаха документ.

Създаде се ситуация, граничеща с хаос и цялата тази неяснота, но въпреки това, мисля че успяхме да реагираме адекватно и да създадем необходимата организация, каза Райна Миланова, мениджър на търговски център.

На всеки от входовете в мол във Варна има охрана, която допуска хора само със сертификат за ваксиниране или отрицателен резултат от тест. В търговския център обаче има хранителен магазин, аптеки и зоомагазин, за които не се изисква сертификат и хората бяха допускани там свободно.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ", ПИШЕТЕ НИ ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ресторантьори излязоха на протест в Пловдив заради зеления сертификат
Ресторантьори излязоха на протест в Пловдив заради зеления сертификат
Удължават срока на зеления сертификат за преболедуване (ОБЗОР)
Удължават срока на зеления сертификат за преболедуване (ОБЗОР)