НОВИНИ

Удължават срока на зеления сертификат за преболедуване (ОБЗОР)

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:09, 21.10.2021 (обновена)
20735
Чете се за: 06:12 мин.
Още
Слушай новината

Напрежение пред моловете и фиктивни проверки още в първия ден от въвеждането на "зелените сертификати".

Здравните власти промениха правилата в деня, в който влязоха в сила, а премиерът Стефан Янев призна, че са закъснели с въвеждането им.

Новото от днес - срокът на сертификатите на преболедувалите се променя от 6 месеца на една година. Удължените сертификати обаче ще важат единствено на национално ниво, но не и в други страни.

Заведенията и моловете ще получат няколко дни гратисен период, в който да успеят да въведат новите изисквания.

Премиерът Янев: Грешката ни е, че чакахме до последния момент, за да обявим тези мерки

"Удължаването на сертификата за преболедували до 12 месеца е единодушно становище на три експертни съвета по имунология, по инфекциозни болести и по епидемиология", заяви Борислав Сотиров.

"Сертификатът за преболедуване ще се счита за валиден до една година, в рамките на нашата страна. Този срок не може да се удължи - да се използва за пътуване в Европейския съюз, където важат европейските правила. Не е нужно да се преиздават сертификати", допълни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Научните изследвания до този момент са показали, че имунните клетки и антителата се задържат до 1 година след преболедуване.

"Повече преболедувалите, за разлика от ваксинираните, има тенденция да поддържат по-дълго време антителния и клетъчен имунен отговор", добави проф. Мариана Мурджева от експертния съвет по клинична имунология.

Все още няма системни проучвания колко трае имунният отговор при ваксинирани, но учените очакват скоро и техният сертификат да се удължи.

До понеделник информационната система за регистрация ще бъде пренастроена и регистрираните болни с бърз антигенен тест също ще могат да получат сертификати. Но и те ще важат само за България. Ще бъде издаван и едномесечен, валиден сертификат след първа доза, за да може хората да избират ваксина без административната принуда заради въведените мерки.

"Очевидно мерките на правителството доведоха до това да предпочитат "Янсен", която е еднократната ваксина. Има голям интерес и аз се радвам за това", коментира д-р Васил Михайлов.

"При поставянето на първа доза от една двудозова да речем ваксина се генерират данни в националната система. Тя може да издаде документ от там, който е напълно защитен както и след втора с QR код, но в нея ще пише първа от две", поясни д-р Александър Златанов.

Във ваксинационния пункт на "Александровска" болница не са върнали никого до този момент. Случаите с противопоказания са крайно редки и те обикновено са свързани с някакъв имунен дефицит.

"Това са най-често случаи, свързани с онкологични заболявания и то в определени стадии на заболяването", уточни д-р Васил Михайлов.

Заведения и търговски обекти ще имат четири дни гратисен период, за да се адаптират към новите изисквания.

Експеримент на БНТ: Репортер влезе в мол с чужд сертификат

"При установяване на нарушения, при установяване на нещо, което е нередно, ще се издават само предписания, предписанието също е административен акт", заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Служителите на обекти без сертификати ще получат безплатни антигенни тестове, за да може да продължат работа. Ще плащат само за взимането и обработката на пробата.

"Да улесним хората, да се включат в процеса на прекъсване на епидемичната верига", добави д-р Стойчо Кацаров.

Премиерът Стефан Янев все пак призна, че обявяването на новите мерки в последния момент е било грешка.

"Разбирам неудобството на всякакви хора по отношение трудовите им ангажименти и родителските им такива, но пак казвам - опитвахме се през цялото време да преценяваме ситуацията и на най-късен етап да вземем тези мерки", заяви служебният министър-председател Стефан Янев.

Но затварянето на училищата, според здравния министър, е съвсем оправдана мярка. При промяна на епидемичната обстановка, те ще бъдат отворени първи.

"В момента това е противоепидемична мярка, която се надяваме да сработи най-добре", допълни д-р Атанас Кацаров.

Ако броят на заболелите продължи да расте въпреки мерките и болниците не успеят да поемат повече пациенти, Европейската комисия е предвидила възможност да се активира така наречения механизъм за гражданска защита.

"Механизмът включва подпомагане на държавите членки с медикаменти, транспорт и лечение на пациенти, особено на интензивни пациенти, в близки на нас страни със санитарна авиация", каза още д-р Тома Томов, заместник-министър на здравеопазването.

Този механизъм вече е бил активиран между Италия и Германия, между Франция и Белгия, пациенти от Италия също са били транспортирани до Германия. Но страната ни все още е далеч от този вариант.

ВИЖТЕ ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА ЗАПОВЕДТА ТУК

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ", ПИШЕТЕ НИ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експеримент на БНТ: Репортер влезе в мол с чужд сертификат
Експеримент на БНТ: Репортер влезе в мол с чужд сертификат
Арсенал привлече Малкия Меси, който е още в детската градина
Арсенал привлече Малкия Меси, който е още в детската градина