НОВИНИ

Цените на тока за част от бизнеса ще паднат с между 15 и 30 лв.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:29, 06.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

С между 15 и 30 лева ще поевтинее токът за част от малкия бизнес от началото на ноември. Очаква се обаче увеличение на цените на тока за бита. Това обявиха на съвместна пресконференция служебният енергиен министър Андрей Живков и председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

Отстъпката от цените ще бъде направена за онези бизнеси, които не са избрали все още своя доставчик на ток и се е наложило да купуват най-скъпата възможна електроенергия. Енергийният регулатор обмисля и план как да сведе до минимум увеличението на цената на тока за битовите потребители от началото на 2022 г.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов не се ангажира с прогноза колко би се увеличила цената на тока и за бита от 1 януари догодина. Според експерти обаче очакваните увеличения не са малки.

"Аз лично очаквам между 20 и 30%, но с тези мерки, които се планират в момента, смятам че може да се влезе в диапазона 20%, не повече", каза председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

Възможно най-ниско увеличение обеща и самият шеф на КЕВР.

"Комисията за енергийно и водно регулиране тепърва започва да търси мерки с оглед на огромното увеличение на цените на европейския континент да не бъде отразено със същото увеличение в цената на българските битови потребители", каза доц. Иванов.

Бизнесът обаче ще продължи да плаща скъп ток, защото го купува от свободния пазар. Калоян Петков е собственик на заведение за бързо хранене в Русе. Той не разчита на помощ за тока от държавата, а за подобряване на средата.

"Не искам да помагат на бизнеса, по-скоро трябва така да направят, че бизнесът да може да работи нормално", обясни Калоян.

Според данни на Министерството на енергетиката, от юли тази година на свободния пазар са излезли над 600 хиляди фирми, от които 250 хиляди са изпратени наказателно при доставчик от последна инстанция, където цената е със 100 лева по-висока на мегаватчас от тази на борсата.

"Нашата цел сега е да насочим мерки именно към тези малки и средни фирми, които все още не са си намерили доставчик", коментира Андрей Живков.

Цените на тока за тях ще се задържат по-високи отколкото за останалия бизнес, но фирмите ще разполагат с три месеца, за да поправят пропуска си и да си изберат доставчик с по-нормални цени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биляна Дудова е на полуфинал на Световното по борба
Биляна Дудова е на полуфинал на Световното по борба
С интегрална бюлетина ще се гласува за президент на БФС
С интегрална бюлетина ще се гласува за президент на БФС