НОВИНИ

Кметове са притеснени: Скокът на цените на тока ще натежи на местните бюджети

bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 06.10.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Регионални
Слушай новината

Общините у нас са притеснени от повишаването на цените на електроенергията с над 4% и газа с 36 на сто. Според общинската администрация скокът на цените сериозно ще натежи на местните бюджети. Големите сметки намаляват възможностите за инвестиции.

Ако продължи увеличението на цените на енергията през тази зима, ще има голям процент български общини, които няма да могат да си платят тока. Това споделя Тодор Попов - кмет на Пазарджик, където уличното осветление е с енергоспестяващи лампи.

"За месец август, община Пазарджик септември месец плати над 300 хиляди лева ток. Имам предвид улично осветление. За справка, миналото година , за този период сме платили 120 хиляди лева", казва Тодор Попов.

Трябва да се вземат спешни мерки от правителството, защото не всичко е в ръцете на Комисията за енергийно и водно регулиране, убеден е кметът на Панагюрище. Да се върне регулираният пазар за общините и всички доставчици на социални услуги и да се приравнят със защитените потребители.

"Община Панагюрище провежда за втори път процедура за избор на доставчик на ел. енергия. След проведена процедура вчера получихме отново отказ от поредния спечелил, затова че не може да изпълни условията по договора, което означава - влизаме в трета процедура, а в това време сме на доставчик от последна инстанция", смята Никола Белишки.

Освен помощ от държавата от община Пловдив, предлагат да се променят и условията за разпределянето на енергийните помощи. Правилата да се променят, така че повече граждани да получават ваучери за „чиста" енергия, за да се намали замърсяването с фини прахови частици от горенето на дърва и въглища в градовете с много мръсен въздух.

"В същото време тези 523 лева, които се дават за енергийни помощи, в това число и за електроенергия за отопление са абсолютно недостатъчни. Ако преди те решаваха проблема за един относително отоплителен период, сега това е за около 2 месеца и половина с новата цена на електроенергията", каза Анести Тимчев, зам.-кмет на Пловдив.

Бързите мерки, които очакват от местната власт, ще подпомогнат общините да поемат финансовата тежест на някои дори да не фалират през следващите месеци.

Екип на БНТ-Пловдив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моторист загина след сблъсък в метален стълб в Пазарджик
Моторист загина след сблъсък в метален стълб в Пазарджик
Слънчево време до края на деня - температури до 22 градуса
Слънчево време до края на деня - температури до 22 градуса