НОВИНИ

Заради лошото време: Преустановиха спасителната операция на заседналия кораб

bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 06.10.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Преустановиха спасителната операция на заседналия кораб. Причината отново е влошеното време и големите вълни. Този следобед се очаква да пристигнат и три баржи от Италия, на които да бъде разтоварен азотния тор от "Вера Су".

Времето в района на Камен бряг продължава да е изключително лошо. Вълнението на морето е около 4 бала, а поривите на вятъра достигат до 10 - 12 метра в секунда. Очаква се подходящ метеорологичен прозорец, за да се поднови операцията по разтоварването на азотните торове. Но дали това ще стане в близките дни- няма потвърждение от властите.

Екипажът все още не е разпитан. Това трябва да стане в присъствието на следовател от съдия. трима от моряците са пожелали да напуснат кораба. това означава, че корабособственикът трябва да намери техни заместници.

Във Варна са пристигнали и представители на салвидж компанията, която днес трябва да представи план за справяне с аварийната ситуация пред нашите морски институции.

Днес следобед се очаква на пристанище Варна да пристигнат трите баржи, които ще участват в операцията по разтоварването на азотните торове от заседналия кораб. Те са осигурени от Европейската агенция за морска безопасност и пристигат от Италия.

"Какво представляват? Баржите не случайно ги заявихме, защото те вече имат участие в международното учение "Бриз" през лятото. Това са надуваеми платформи, в които могат да бъдат поставени около 100 тона втечнен товар. И след което да бъдат изтеглени в място, където ще бъдат разтоварени. Идеята е да бъдат три, за да ускорим времето за разтоварване на тази част от товара, която вече е подложена на влиянието на водата", обясни Румен Николов, директор на ГД "Аварийно-спасителна дейност".

Няма нови пробойни в корпуса на заседналия кораб, установиха последните два подводни огледа на кораба.

С месец обаче се удължава частичното бедствено положение в местността Яйлата. Новата заповед на кмета на община Каварна влиза в сила от утре, 7 октомври.

Репортер: Петър Дойкински

ПОВЕЧЕ ОКОЛО САГАТА СЪС ЗАСЕДНАЛИЯ КОРАБ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зукърбърг коментира обвиненията на бившата си служителка
Зукърбърг коментира обвиненията на бившата си служителка
УЕФА представи логото на Евро 2024
УЕФА представи логото на Евро 2024