НОВИНИ

Рановски: Прокуратурата не е образувала нито едно досъдебно производство от над 100 случая на нерегламентирани превози

bnt avatar logo
от БНТ
09:08, 06.10.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Бизнес
Слушай новината

Таксиметрови шофьори поискаха оставката на шефа на "Автомобилна администрация" Бойко Рановски заради спирането, според тях, на контрола на нерегламентираните превози.

В студиото на "Денят започва" Рановски заяви, че за последните 9 месеца контролът на ДАИ е много по-висок от предходните 4 години. Както за нерегламентирани превози, така и за претоварване на автомобилите, време на за управление и почивки, техническа неизправност на превозните средства.

Рановски призова, когато някой прави изказвания, свързани с организацията на работа и дейността на ДАИ, да бъде обективен и коректни, да не се влияят от външни влияние и от служители на ДАИ на по-ниски нива, а да говори с цифри.

"През миналата и тази година борбата с нерегламентираните превози е приоритет на агенцията. Тази година имаме 160 случаи на товарни превози и над 115, свързани с превоз на пътници. За всеки един от случаите е уведомена прокуратурата. За съжаление голяма част от тях са с отказ за образуване на досъдебно производство", каза Рановски.

Той уточни, че от над 100 установени случая през тази година, няма нито едно образувано досъдебно производство.

"Обжалваме решенията на районните прокуратура и имаме случай, в който окръжна прокуратура връща преписките за доразследване на районната прокуратура. За да се изпълни нормата от Наказателния кодекс има три условия - да се извършва обществен превоз срещу заплащане, превозът да се извършва без лиценз или разрешително и да се извършва по занятие. Всички решения, които прокуратурата произнася, основно казват, че третият пункт не могат да го докажат - да се извършва този превоз по занятие", каза шефът на ДАИ.

Той напомни също, че служителите на ДАИ сами не могат да осъществят контрола - проверките се правят съвместно с МВР и НАП.

ДАИ разполага с 15 мобилни лаборатории, които осъществяват контрол на претоварването. 146 случая са установени за тази година за претоварване, което е повече от предишните 4 години. От Бургас има случай на претоварване с 10 и 8 тона, информира още Рановски.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Владимир Тодоров: Мечката, която беше намерена убита в Родопите, е трябвало да бъде застреляна
Д-р Владимир Тодоров: Мечката, която беше намерена убита в Родопите, е трябвало да бъде застреляна
Адвокат: Информацията по "Пандора" трябва да е получена автоматично в българската данъчна администрация
Адвокат: Информацията по "Пандора" трябва да е получена автоматично в българската данъчна администрация