НОВИНИ

Омбудсманът пита енергийното министерство ще имаме ли достатъчно газ за есенно-зимния сезон

омбудсманът пита енергийното министерство имаме достатъчно газ есенно зимния сезон
bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 18.07.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от енергийния министър в оставка Александър Николов информация за готовността на обществения доставчик да осигури необходимите количества синьо гориво за топлофикационните дружества и за крайните снабдители на природен газ през следващите месеци до края на есенно-зимния сезон 2022-2023 г.

"С притеснение отбелязвам, че към 11.07.2022 г. няма данни за подадено от „Булгаргаз“ ЕАД заявление за утвърждаване на цени на природния газ от 01.08.2022 г. в Комисията за енергийно и водно регулиране. Загриженост буди и публично оповестената информация, че България се намира в тежка ситуация с осигуряването на природен газ за нуждите на вътрешния пазар – както за небитовите клиенти, така и за домакинствата и топлофикационните дружества. Понастоящем българското общество не разполага с обективна информация по темата" пише Ковачева.

Тя обръща внимание на факта, че според изпълнителния директор на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД, към 6 юли 2022 г. никой не знае какви ще са ценовите нива на природния газ през зимата и дали изобщо ще има газ.

"Булгаргаз" потвърди окончателната цена на газа за юли

"Тази информация (съобщена на заседание на Временна комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от ООО "Газпром експорт", и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз" ЕАД) създава основателно безпокойство сред мениджърските екипи на топлофикационните дружества и техните битови клиенти, както и сред домакинствата, които разчитат на този вид гориво за топла вода и отопление", допълва общественият защитник.

Диана Ковачева подчертава, че в случай че доставките на необходимите количества природен газ за м. август 2022 г. са осигурени с договори, не би следвало общественият доставчик да отлага внасянето на заявление за утвърждаване на цени в съответствие с изискванията на Наредба № 2/2013 г. за регулиране на цените на природния газ.

"Като обществен защитник смятам, че гарантирането на сигурността и непрекъснатостта на снабдяването с природен газ на битовите клиенти на този вид гориво и на топлофикационните дружества е от ключово значение за посрещането на основните енергийни потребности на около 1,5 млн. български граждани", категорична е проф. Ковачева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музеят "Васил Левски" в Карлово представя нови документи навръх годишнината от рождението на Апостола
Музеят "Васил Левски" в Карлово представя нови документи навръх годишнината от рождението на Апостола
Националният „Отбор на надеждата“ завърши седми на Евро 2022
Националният „Отбор на надеждата“ завърши седми на Евро 2022