НОВИНИ

Онколози настояват Европейският план за борба с рака да бъде спешно приложен

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 15.10.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

България спешно трябва да приложи Европейския план за борба с рака, а не да изработва свой собствен национален план. Това заявиха водещи специалисти на 12-ата онкологична конференция “Море”, която се провежда във Варна.

Страната ни има реален шанс да въведе добрите европейки практики, тъй като за тях ще бъде осигурено финансиране по европейски програми.

В България няма навременна и модерна диагностика на онкологичните заболявания, категорични са лекарите. В сравнение с останалите европейски държави у нас ракът се открива късно, когато лечението е трудно и дори невъзможно.

"Никога не е имало никакъв скрининг в България, нито на рака на млечната жлеза, нито на маточната шийка. Това са, бих казал, едни античовешки начинания. Това не е скрининг, това е шарлатания”, каза проф. д-р Асен Дудов – председател на Българското онкологично научно дружество.

Лекарите настояват в страната да бъде въведен Европейският план за борба с онкологичните заболявания. Той има за цел да осигури на всички достъп до модерните технологии за ранна диагностиката на рака, както и да уеднакви стандартите в лечението му.

"Без да правим побългаряване, без да правим пречупване през нашата балканска гледна точка, лобистка гледна точка”, допълва проф. д-р Асен Дудов.

Още през 2014 година Европейският съюз препоръча на всички страни-членки да въведат задължителна профилактика за рак на гърдата, на шийката на матката и за рак на дебелото черво.

"Видях рапорта, в който България казва, че въвеждането на популационен скрининг и програми за ранно откриване на рака няма да бъдат приоритет", коментира проф. Галина Кирова – член на Експертния съвет за Националния раков план.

Към момента у нас все още няма реална статистика колко души се разболяват годишно от онкологични заболявания.

"Единствената информация, която има в момента, тя е от Национална здравна каса, всички знаем, че това е изкривена информация", заяви проф. Кирова.

Според медиците, ако Европейският план за борба с рака бъде приложен у нас, има шанс много от проблемите в лечението и диагностиката на онкологичните заболявания да бъдат преодолени.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на БНТ: Имало ли е българско военно гробище в района на Кавадарци?
Проверка на БНТ: Имало ли е българско военно гробище в района на Кавадарци?
България ще бъде с девет боксьори на световното в Белград
България ще бъде с девет боксьори на световното в Белград