НОВИНИ

Социолозите очакват повишен интерес към предстоящите избори

bnt avatar logo
от БНТ
09:31, 15.10.2021
Чете се за: 04:37 мин.
Политика
Слушай новината

Започва предизборната кампания за президентските избори и вота за 47-ото Народно събрание на 14 ноември. Социолозите очакват повишен интерес към предстоящите избори.

В студиото на "Денят започва" Андрей Райчев и Геновева Петрова се обединиха около мнението, че избирателите искат порочният кръг на повтарящи се избори да спре и най-накрая да бъде съставено редовно правителство.

Противно на очакванията за умора, апатия и липса на интерес, прогнозите са за повишен избирателски интерес и към двата вида избори - президентските и парламентарните. Очакванията са избирателната активност да бъда по-висока, сравнение с изборите на 11-ти юли.

Според Геновева Петрова това може да се обясни с факта, че президентските избори, които са мажоритарни, по принцип привличат по-висок интерес от страна на избирателите. Междувременно разочарованието на хората от невъзможността на последните две Народни събрания да съставят правителство, мобилизира избирателите за пореден път да дадат своя вот с очакването страната да излезе от тази криза.

И докато за активните избиратели продължава да тече процесът на "търсенето на най-подходящия кандидат", който да подкрепят, експертите не очакват силна вълна на електорално участие при гражданите, които традиционно гласуват с опцията "Не подкрепям никого".

"Има хора, които са не просто отегчени, те са хипер разочаровани и не от последните два парламента, те принципно, години, десетилетия наред са в подобна ситуация, те най-вероятно отново няма да решат да гласуват", каза Геновева Петрова.

Партиите вече са изговорили всичко и няма с какво да изненадат гражданите, смятат още експертите. Най-голямата загадка е какво ще е преразпределението на гласовете, след появата на новата политическа формация.

"3 милиона е минимумът, който очаквам да се насочат към урните, възможни са и по радикални сценарии. Около 3 милиона е нормалното. Никаква умора няма, хората не се отказват от избори, защото са уморени. Какво е уморен, той отива до урната и пуска бюлетина. Хората са отвратени от ситуацията, като отвратим хората от ситуацията, но те не са отвратени, защото настояват на своята правота. И тука се образува много любопитна ситуация, вотът е същият, не защото сме в някакъв ад, а защото хората мислят така, това е състоянието на главите на българския народ, тая работа започна преди година и половина и не свършва, не получава развръзка", каза Андрей Райчев.

Райчев допълни, че въпросът "Ще бъде ли ГЕРБ съборена от власт" има само един отговор и това е - съюз между левите и десни партии. Няма ситуация, която да позволи на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме!", ако прескочат бариерата, да направят самостоятелно мнозинство и да съберат 121 мандата, категоричен е социологът.

По думите му в момента партиите не влизат в коалиции, за да не загубят част от електората си непосредствено преди изборите.

Една от възможните хипотези за бъдещо стабилно управление, която Райчев откроява, е Кирил Петков и Асен Василев да инициират широки коалиционни преговори, когато един от мандатите за съставяне на правителството отиде при тях.

"Настроението след изборите ще е друго. Най-вероятният сценарий изглежда така: центърът на властта ще бъде при тях, всичко ще зависи от тяхната способност да преговарят и да бъдат достатъчно пластични и да направят най-сетне този ляво-десен съюз - единственият шанс изобщо", коментира Андрей Райчев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблем с дървата за огрев в Черноморец
Проблем с дървата за огрев в Черноморец
Кои спечелиха смарт часовници в томболата за ваксинирани?
Кои спечелиха смарт часовници в томболата за ваксинирани?