НОВИНИ

Румяна Дечева, обществен съвет към ЦИК: Много малко са мъртвите души в избирателните списъци

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 15.10.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Политика
Слушай новината

Много малко са мъртвите души в избирателните списъци, повечето са хора, които не живеем там, където са записани. Има хора, които от много години са навън. Това заяви Румяна Дечева от обществения съвет към ЦИК в "Денят започва" по повод парадокса, че броят на хората в избирателните списъци почти съвпада с този на цялото население.

Политическа воля пречи да се актуализират тези списъци, каза тя. Дечева се надява хората, които избираме в следващото НС да имат обществена грижа това да доведе до дискусия и решение.

Дечева напомни, че преди избори имаме възможност напълно безплатно да проверим името си в списъците на ГРАО. Това става по различни начини - чрез интернет, телефон или списъци, които се изнасят на различни места.

От днес започва предизборната кампания за президент и Народно събрание.

Румяна Дечева обясни, че чисто технологично е много малка разликата между гласуването с машина на 4 април и 11 юли с това, което ще направим.

"Тези няколко докосвания а екрана не са голямото затруднение. Голямото затруднение е да се знае за какво точно гласуваме, къде е разликата в мандатите на тези, които избираме. За първи път в България избираме едновременно президент и Народно събрание - ако в главата си имаме объркваме къде са разликите между двете, може би ще бъде по-трудно", каза тя.

Дечева увери, че има цял месец, в който ще се показват машините и начина на гласуване. Според нея технологично нещата са ясни.

Очаква се през следващата седмица да има формално съобщение за анализа на разписките, които се броят. Но трябва да има повече обучение за това в секционните комисии. Има все още неща, които трябва да се уточнят, за да сме убедени, че гласът, който сме подали, е точен, каза Дечева.

Когато все още няма изработена методика за тези разписки, тогава - както казва законът - нашият глас е подаден в машината. В общата препоръка е записано също разместването от разписка от кутия в кутия да не води в объркване или оспорване на резултата.

Според Дечева хората, които са направили своя избор и се справиха добре с предишния вот, ще могат в рамките на 30 секунди да гласуват и на тези избори. На онези, които се двоумят, ще им отнеме до две минути.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителен мач: Макрон вкара гол от дузпа
Благотворителен мач: Макрон вкара гол от дузпа
Бразилия и Аржентина все по-близо до финалите на Мондиал 2022
Бразилия и Аржентина все по-близо до финалите на Мондиал 2022