НОВИНИ

Защо прогнозният брой за изборите в списъците на ГРАО съвпада с този на цялото население?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:20, 14.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

По последни данни към 10 октомври е преброено 84% от населението или 5 775 000 души. Това каза за "По света и у нас" директорът на "Демографска и социална статистика" в НСИ Магдалена Костова.

По прогноза се очаква българите да са около 6 800 000 души. В същото време, по предварителни данни в избирателните списъци за предстоящите избори фигурират 6 708 189 българи. Какво означава това? Българите заедно с децата до 18 години са толкова, колкото тези само над 18 години, които имат право да гласуват. Потърсихме информация от ГРАО, които отговориха.

Съгласно чл. 12, ал. 1, т. 1 от Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България, обект на преброяване са българските граждани, които обичайно живеят в страната, докато в избирателните списъци се включват всички български граждани по постоянен адрес, независимо от тяхното местоживеене, които според Конституцията на Република България отговарят на критериите за избиратели.

Според Румяна Дечева от Обществения съвет към ЦИК категорично по-голямата бройка в списъците идва от българи, които трайно са се изселили в чужбина. И досега не се знае колко точно са тези хора. Според Дечева списъците трябва да се актуализират и с това трябва да се заеме следващото Народно събрание.

Ако няма политическа воля, ако няма желание да се знае точно колко сме вътре в страната и в чужбина, то никога няма да имаме различни списъци. Те се правят по един закон, който е от предишен политически режим, ние гласуваме по сегашния кодекс, който е създаден в друга реалност, за съжаление този нов кодекс, когато беше създаван не предизвика промяна на регулацията на списъците, каза Румяна Дечева, Обществен съвет към ЦИК.

Въпреки че има надежден ред за предаване на документите, възможно е в списъците да са останали и неголям брой починали вече хора или "мъртви души", казва Румяна Дечева.

Разбира се има отделни случаи, когато за това няма кой да се погрижи или когато хората живеят в много малки населени места.

В крайна сметка неактуализираните списъци не изкривяват резултатите, обобщава Румяна Дечева.

Проблемът е друг - когато не се знае къде има българи в чужбина или те не могат да гласуват по алтернативен начин, то те не могат да упражнят конституционното си право си на глас. И според говорителя на ЦИК Росица Матева актуализация на списъците е необходима.

Но това е дълъг процес на обсъждане на Закона за гражданската регистрация, свързано с Изборния кодекс, разбира се, казва Матева.

Данните от преброяването и намалелият брой българи няма да повлияят на списъците, категорична е Матева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападението в Норвегия е терористична атака
Нападението в Норвегия е терористична атака
Поругаха гробове на български войници в Р Северна Македония
Поругаха гробове на български войници в Р Северна Македония