НОВИНИ

Поругаха гробове на български войници в Р Северна Македония

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:13, 14.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Сигнал на фондация "Македония" до България. Унищожени са две български военни гробища в Република Северна Македония от Първата световна война в района на град Кавадарци.

Твърдят, че от двете гробища са останали само каменните плочи, а причината е строеж на магистрала. Сигналът се проверява от Министерството на отбраната и Външно министерство. Посолството ни в Скопие също е уведомено.

Първи за разрушените гробища сигнализирал местен жител на град Кавадарци. На кадрите, разпространени от фондация "Македония", се вижда, че и при двете гробища, които са на един километър едно от друго, има огромен изкоп.

Председателят на фондацията Виктор Стоянов твърди, че е посетил лично мястото и е установил, че са останали само каменните плочи, на които пише, че това са гробища на Българската армия.

"От тях не е останало нищо. Унищожени са костите, гробовете на нашите войници и славни герои. Там са погребани над 400 български войници и офицери. Повечето са били млади хора с деца и семейства. Тези хора заслужаваха да имат поне достоен покой", заяви Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония".

Едното гробище се намира на около пет километра от Кавадарци и е на първа етапна болница към 8-ма пехотна тунджанска дивизия. Другото е при гара Дреново и е създадено по време на Първата световна война.

"Магистралата е прекарана умишлено директно върху гробището. Унищожени са всички гробове. Всички кости на нашите войници. Можете да си представите какво е отношението на официалната власт в Северна Македония към българите днес щом отношението към българските паметници е такова", допълни Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония".

От Министерството на отбраната потвърдиха за "По света и у нас", че гробищата фигурират в регистъра на военните паметници. По случая ще бъде сформирана работна група от експерти, която ще направи проверка на място.

От външно министерство определиха сигнала на фондация "Македония" като много сериозен, предстои да бъдат изяснени фактите, а след това ще бъдат предприети и съответните действия.

В позиция, изпратена до медиите, се посочва още, че българските власти многократно са се обръщали за съдействие към властите в Скопие, тъй като опазването и възстановяването на военните гробища е един от болните за България въпроси.

В позицията се казва още, че почитането на паметта на загиналите е общочовешки въпрос и подходът към него е знак за степента на възприемане на европейските ценности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо прогнозният брой за изборите в списъците на ГРАО съвпада с този на цялото население?
Защо прогнозният брой за изборите в списъците на ГРАО съвпада с този на цялото население?
Заради електронен подпис ЦИК отказа да регистрира листата на ДБ в Стара Загора
Заради електронен подпис ЦИК отказа да регистрира листата на ДБ в Стара Загора