Външно: Унищожаването на български военни гробища в РСМ не е европейска ценност

от БНТ
16:33, 14.10.2021
Чете се за: 01:40 мин.
Политика
мвнр отговори радев винаги реагираме сигнали дискриминация българи рсм
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

България отдава голямо значение на въпроса за опазване на българското културно-историческо наследство и на българските военни гробища в Република Северна Македония, заявяват от Министерството на външните работи.

Държавата ни от години провежда политика по издирване и възстановяване на българските военните гробища и паметници в Република Северна Македония.

В основната си част те се намират в много тежко състояние, в резултат на провежданата в миналото последователна политика на дебългаризация на територията на днешна Република Северна Македония.

Обръщали сме се многократно за съдействие към властите в Скопие, които знаят, че това е един от болните за България въпроси. Призиви към властите в Република Северна Македония за съдействие по издирване, възстановяване и опазване на българските военни гробища бяха отправени и в единодушно приетата на 10 октомври 2019 година декларация на 44-ото Народно събрание.

Ето защо информацията за унищожаване на две български военни гробища на територията на Република Северна Македония, подадена ни от Фондация "Македония", се приема много сериозно и Министерството на външните работи на Република България работи активно за изясняване на фактите и предприемане на съответните действия.

Почитането на паметта на загиналите е общочовешки въпрос и подходът към него е знак за степента на възприемане на европейските ценности, подчертават от външнополитическото ни ведомство.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
САЩ възобновяват полетите за евакуация от Афганистан до края на годината
САЩ възобновяват полетите за евакуация от Афганистан до края на годината
Мечка унищожи пчелни кошери край Гоце Делчев (СНИМКИ)
Мечка унищожи пчелни кошери край Гоце Делчев (СНИМКИ)