НОВИНИ

След срещата ЕС - Западни Балкани: България остава категорична в позицията си за РСМ

Александър Марков
от Александър Марков
09:22, 07.10.2021
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Република Северна Македония ще представи протокол 5+1 на България в началото на ноември с гаранции за изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Това обяви президентът Румен Радев след двустранни срещи с премиера Зоран Заев при посредничеството на ЕК, Съвета, Франция и Германия. Срещата на върха ЕС-Западни Балкани остави вратата за разширяване отворена, но без крайни срокове.

Никакви конкретни срокове не бяха поети след срещата. За пореден път проличаха разделенията по темата. Франция, Нидерландия, Дания и Белгия са скептиците, които смятат, че на този етап ЕС не е готов да започне нов процес на разширяване.

Австрия, Италия и Балтийските страни не успяха да убедят България през Германия да каже "Да" за започване на преговори с Република Северна Македония.

До 1.00 ч. сутринта лидерите са дебатирали върху текста на финалната декларация, която съдържа 5 точки и само един път в нея се споменава думата "разширяване".

Срещите на президента Румен Радев с премиера на РСМ пък са продължили доста по-дълго от очакваното в опит България да промени позицията си по темата.

Вижте повече подробности в прякото включване на специалния пратеник на БНТ в Словения Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Величков: Малко са поводите да си говорим за хубави неща в това ръководство на БФС
Петър Величков: Малко са поводите да си говорим за хубави неща в това ръководство на БФС
Две коли са опожарени в кв. "Света Троица" (СНИМКИ)
Две коли са опожарени в кв. "Света Троица" (СНИМКИ)