НОВИНИ

До ноември София очаква гаранции за изпълнение на договора за добросъседство с РСМ

Александър Марков
от Александър Марков
20:35, 06.10.2021
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Скопие да изпълни шест правнообвързващи механизма, които да гарантират изпълнение на Договора за добросъседство от 2017 г. Това е поискал президентът Румен Радев от северномакедонския премиер Зоран Заев.

"Ние искаме ясни правнообвързващи гаранции. Ключът към съгласието на България изобщо не е сложен - той се заключава в пълното и безусловно изпълнение на духа и буквата на сключения през 2017 г. договор", каза Румен Радев.

Гарант, че Скопие няма да се отметне от думите си за пореден път, да е Съветът на Европейския съюз.

"Истинската същност на проблема в Република Северна Македония е системната дебългаризация и унищожаване години наред на българското културно-историческо наследство в тази страна. Воденият от десетилетия „възродителен процес" спрямо македонските българи не е двустранен проблем: правата на човека и недискриминацията са фундаментални принципи, заложени дълбоко в основите на Европейския съюз", коментира президентът Радев.

Радев: Членството на Р Северна Македония в ЕС е от изключителна важност за региона

България също така очаква гаранциите да бъдат включени в преговорната рамка на Скопие чрез Пътна карта за изпълнение.

"Очакваме да спре този процес на дебългаризация, да се изкорени езикът на омразата, превратното тълкуване и представяне на България в учебници, музеи, на паметници, включително и в публичното говорене на представители на официални институции, както и в държавната политика. Тогава нашият народ и нашето общество ще са готови да кажат "Да" на започване на преговори", каза още Радев.

След срещата Зоран Заев запази мълчание. В социалните мрежи написа:

"Ако декларациите на ЕС не бъдат претворени в дела, ще бъдат нанесени непоправими щети върху голямата европейска идея. Всички страни членки трябва да предприемат стъпки, така че да не разочароват нашия народ, увеличавайки по този начин националистическия импулс в страната".

За Западните Балкани европейските лидери препотвърдиха европейската перспектива на региона. И конкретна помощ. Но споровете трябва да бъдат решени.

"Партньорите ни в Западните Балкани предприеха сериозни реформи, но сега е важно те да продължат особено в областите правосъдие, вътрешни работи, икономика. ЕС също трябва да изпълни обещаното. Липсата на решение за начало на преговори с Република Северна Македония и Албания подкопава усилията ни да интегрираме региона. Затова е от изключително значение ЕК да намери подходящия инструмент, така че да бъде решен проблемът между България и РС Македония. Това може да стане чрез протокола пет плюс едно и пътна карта за изпълнението му", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Европейската комисия ще инвестира 30 млрд. евро в Западните Балкани

Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, Западните Балкани имат стратегическа важност за ЕС. Препотвърдена е европейската перспектива на региона и всички искат да видят прогрес в процеса на разширяването на Съюза.

"Ние искаме да видим реформи и прогрес в борбата с корупцията и установяване на върховенството на закона в шестте страни. Това е от ключово значение, защото искаме страните членки, но и Западните Балкани да изпълняват тези реформи", коментира Шарл Мишел.

От шестте страни от Западните Балкани, Сърбия и Черна гора са започнали преговори, Албания и РС Македония очакват началото на такива, а Косово и Босна и Херцеговина са потенциални кандидати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контузената Мими Христова не се яви на мача за световния бронз
Контузената Мими Христова не се яви на мача за световния бронз
Дебат в Европейския парламент заради "Досиетата Пандора"
Дебат в Европейския парламент заради "Досиетата Пандора"