НОВИНИ

Дебат в Европейския парламент заради "Досиетата Пандора"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:15, 06.10.2021
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Гняв и възмущение цари сред евродепутатите след поредната порция разкрития за известни личности, след които и действащи европейски политици, избягвали плащането на данъци и използвали офшорни компании.

Според евродепутатите всеки пет години се води един същ дебат - предишния път заради досиетата "Панама", а сега заради "Пандора". Европейският парламент настоява за спешни и строги законодателни мерки срещу изпирането на пари и укриването на данъци. Те искат и реформиране на списъка на ЕС за данъчните убежища.

"Този дебат е срамен, защото години наред водим подобни дебати и се оказва, че не сме способни да наложим необходимите мерки. Оцелявам усилията на Еврокомисията, но това, което правите, не е достатъчно", заяви Хонас Фернандес - евродепутат от Групата на социалистите и демократите.

Според евродепутатите е много обезпокоително, че действащи политици в Европа като премиера на Чехия Андрей Бабиш или финансовия министър на Нидерландия Вопке Хукстра са се възползвали от подобни практики.

"Тони Блеър и други са използвали офшорни фирми, за да не плащат данъци и това за жалост се случва не само сега, както става ясно от досиетата Пандора. Подобни случаи имахме и преди. Едни и същи хора отново и отново извършват същите престъпления, досиетата го обясняват. Как да се промени нещо, когато тези, които трябва да го променят се оказват замесени", коментира Луис Гарикано - евродепуат от "Обнови Европа"

Според еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони Еврокомисията вече се приела редица законодателни мерки, но прилагането им в някои от държавите се бави.

"Европейската комисия действаше проактивно през последните няколко години в справянето с подобни случаи и в опитите си да увеличи данъчната прозрачност, да се бори срещу укриването на данъци и с прането на пари. През юли приехме нов законодателен пакет в тази област", каза той.

Според Джентилони проблемът е, че практиките за укриване на данъци се усъвършенстват много бързо. Той каза, че до края на година Еврокомисията ще представи нов пакет от мерки, които ще насърчат обмяната на информация и справянето с фирми-пощенски кутии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До ноември София очаква гаранции за изпълнение на договора за добросъседство с РСМ
До ноември София очаква гаранции за изпълнение на договора за добросъседство с РСМ
Капитанът на "Вера Су" последен се сбогува с плавателния съд
Капитанът на "Вера Су" последен се сбогува с плавателния съд