НОВИНИ

Притежава ли сръбски министър луксозни имоти по Южното Черноморие?

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 06.10.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Притежавал ли е луксозни имоти по Южното Черноморие настоящият финансов министър на Сърбия Синиша Мали. Това се опита да разбере наш екип, след като проучването на Международния консорциум на разследващите журналисти твърди, че Мали е закупил десетки имоти чрез офшорни фирми.

Това е луксозният хотелски комплекс край Черноморец, където според Досиетата "Пандора" в периода 2012-2013 г. Синиша Мали е закупил 24 апартамента от фирма на известния баскетболист Серджан Дабич. Комплексът е занемарен от 2019 г., след като дружество собственик е обявено в несъстоятелност. Хората и фирмите, които вече имат закупени имоти, са ги запазили.

Според собственици на апартаменти в комплекса в действителност сръбският министър е притежавал имоти тук. Притесняват се да застанат пред камера, но признаха, че са го виждали през лятото.

Каква е точната бройка на имотите, хората не знаят. Според доскорошния собственик на комплекса апартаментът на Синиша Мали е един.

„Значи, този човек, за който става въпрос, има в комплекса един апартамент и идва почти всяко лято с децата си на почивка там.

- Знаете само за един апартамент?

- Не, аз зная, че има един апартамент".

Че има апартамент в комплекса признава и самият Синиша Мали.

„Ще помоля тези, които се занимават с темата, да престанат да лъжат. Притежавам един апартамент, който съм обявил и в който прекарвам летните ваканции с децата си през последните 10 години", заяви Синиша Мали.

Наша проверка в търговския регистър показа, че през 2012 г. две български фирми, „Ерма 11" и „Ерул 11", притежават общо 31 имота в комплекса край Черноморец. Осем от тях са апартаменти над 100 кв. м. Собственик на капитала на двете фирми от 2012 г. са други две дружества, регистрирани на Британските Вирджински острови. В годишния отчет на двете български фирми за същата година стои името и подписа на Синиша Мали. Днес собственик на капитала е адвокат Анна Панайотова, която категорично отказа коментар.

Според наши източници адвокат Анна Панайотова е представлявала Серджан Дабич в сделката, в която той продава двете български фирми на чуждите дружества през 2012 г.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ексклузивно: БНТ се свърза с мениджъра на компанията собственик на "Вера Су"
Ексклузивно: БНТ се свърза с мениджъра на компанията собственик на "Вера Су"
Лозан Панов: Съдебната система е дадена на концесия на ДПС и това го направи г-н Бойко Борисов
Лозан Панов: Съдебната система е дадена на концесия на ДПС и това го направи г-н Бойко Борисов