НОВИНИ

Пик в търсенето на енергоресурски, ЕК и ЕП обсъдиха кризата

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:01, 06.10.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Преди края на годината европейската комисия ще предложи да реформира пазара на газ, за да го направи по-устойчив на повишаването на цените. Членовете на европарламента и комисията обсъдиха начини за справяне с кризата.

Еврокомисията счита неблагоприятните пазарни условия за причина за енергийната криза в евросъюза, в момент когато търсенето регистрира пик за последните 25 години. Това създава и пик на цените, заяви заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс. Според него системата на Брюксел за търговия с квоти за изхвърляне на парникови газове има незначително въздействие върху скока на цените.

"Следващата седмица комисията ще представи нашите планове, нашите идеи как да се справим с този въпрос. Колкото по-бързо засилим възобновяемата енергия толкова по-бързо ще защитим гражданите от високите цени в традиционната енергийна сфера", заяви Франс Тимерманс, заместник-председател на ЕК.

Борсовата цена на газа в Европа днес достигна първо 1500 долара, после надхвърли 1600 долара за хиляда кубически метра, но впоследствие започна да пада. "Газпром" отчита изоставане с над 20 милиарда кубически метра спрямо миналата година при запълването с газ на европейските хранилища. Франция, Испания, Чехия, Гърция и Румъния поискаха общ европейски подход за координиране на националните мерки срещу прекомерното поскъпване на енергията. Някои евродепутати призоваха за създаване на общи програми за купуване на газ чрез възпроизвеждане на модела, използван за ваксините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Николов ще продължи кариерата си в САЩ
Алекс Николов ще продължи кариерата си в САЩ
"Вера Су" ще бъде поет от български екипаж, начело с директора на "Морска администрация"
"Вера Су" ще бъде поет от български екипаж, начело с директора на "Морска администрация"