НОВИНИ

Променен визуално и без охрана: Делян Пеевски се яви в ДАНС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:35, 06.10.2021 (обновена)
57117
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Абсолютно неузнаваем, защото е шокиращо отслабнал - Делян Пеевски се яви в ДАНС. Разпитът на бившия депутат от ДПС продължи час. Официално не беше съобщена причината за призоваването му. Според неофициалната информация обаче Пеевски е бил викан на справка във връзка с недекларирани от него три офшорни фирми, на които е собственик. Данните за тях станаха публично известни от международното журналистическо разследване "Пандора пейпърс".

Според наши източници служител на дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС вчера по телефона е призовал Делян Пеевски да се яви в агенцията днес в 13.00 часа. От него е поискано да носи документи във връзка с регистрирани, но недекларирани фирми в офшорни зони. Бившият депутат от ДПС пристигна пред сградата на агенцията в 13.03 ч., без охрана и променен до неузнаваемост.

Делян Пеевски, който през лятото на 2013 г. влезе в сградата на ДАНС като избран за председател на агенцията, днес пристигна като призован, без придружители и премина цялата проверка за сигурност. На въпроса защо е повикан, отговори, че с разпространената си вчера позиция е казал всичко и така индиректно потвърди, че е повикан заради офшорните компании, които станаха публично известни от разследването "Панама пейпърс".

"Айде малко разстояние, има грипна епидемия. Малко разстояние. Ок. Приключих темата. Поздрави на г-н Прокопиев, специално", заяви Делян Пеевски.

Г-н Пеевски, плащали ли сте за тероризъм?

- Както е ясно, не съм плащал за нищо. Защо се бутате, успокойте се. Всички теми сам ги обяснил. Лек ден!

Делян Пеевски заяви още, че ще присъства активно в публичното пространство.

"Ще се показвам, ще се показвам - бъдете спокойни. И тепърва ще станат ясни нещата за много хора".

СНИМКИ: БГНЕС

Час по-късно Делян Пеевски излезе от агенцията и не отговори конкретно за какво е бил призован в ДАНС днес.

"Каквото трябва съм дал обяснения. Нека да не се блъскаме, ако обичате. Не, това е несериозно. Ще има възможност да ме питате. Нека не се блъскаме", каза той.

В понеделник сайтът Bird.bg публикува част от "Пандора пейпърс", според която Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които като депутат в предишни Народни събрания не е декларирал. В отговор вчера от ДАНС съобщиха, че от юли месец имат информация за офшорни фирми на български политици, по която работят активно.

Днес Bird.bg публикува още документи от разследването, според които през 2009 г. на Вирджинските британски острови са регистрирани две фирми на името на майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева. Тези фирми, според "Пандора пейпърс", са били поръчани от офиса на швейцарска банка именно за Ирена Кръстева, за да могат да бъдат открити сметки на името на юридическо, а не на физическо лице.

От изданието са отправили запитване към банката дали тези сметки са активни, но от институцията не са дали никаква информация, позовавайки се на банковата тайна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
500-килограмова тиква расте в село Гърмен
500-килограмова тиква расте в село Гърмен
Русенска област е на второ място в страната по темпове на преброяване на населението
Русенска област е на второ място в страната по темпове на преброяване на населението