НОВИНИ

Досиетата "Пандора": Делян Пеевски не е декларирал 3 офшорни компании

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:35, 05.10.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Името на първия български политик, който излезе от досиетата "Пандора", е Делян Пеевски. Според консорциума на разследващите журналисти той не е декларирал три офшорни компании и заеман ръководен пост, докато е бил народен представител от ДПС.

Пеевски отрича обвиненията. НАП и антикорупционната комисия обявиха, че ще започнат проверка по разкритията. Вчера стана ясно, че има още едно име на наш политик в досиетата "Пандора", но то към момента не се съобщава.

От ДАНС пък съобщиха, че извършват проверка на постъпила информация за възможни финансови нарушения на български юридически и физически лица в офшорни зони. От агенцията уточняват, че Информацията е от юни тази година, но има връзка с разкритията в "Пандора Пейпърс".

Според разкритията по Досиетата "Пандора" бизнесменът Делян Пеевски е пропуснал да декларира три компании в офшорни зони докато е бил депутат, пише сайтът bird.bg, който е български партньор по разследването. Данните обхващат периода от 2003 година до 2019 година. Според изнесената информация Пеевски е декларирал собственост в една офшорна компания, а е имал и други, което става ясно от документи с неговия подпис. Не е декларирал обаче, че е бил управляващ в друга фирма, според сайта.

Бившият депутат и настоящ бизнесмен Делян Пеевски разпространи позиция до медиите, в която твърди, че изнесената информация е невярна. По думите му той е декларирал в съответствие със закона надлежно имуществото си. Той твърди, че споменатите в разследването дружества са изцяло дъщерни на компания, която е декларирал. Освен това съответните дружества никога не са работели. Според Делян Пеевски зад изнесената информация стои кръгът "Капитал" и свързани с него медии.

След изнесената информация по Досиетата "Пандора" Националната агенция за приходите се е сезирала и е изискала от международния журналистически консорциум повече информация. Ведомството обяви, че е готово да започне разследване по случая, ако има данни че български граждани и фирми са нарушили данъчното законодателство. За "По света и у нас" от НАП обясниха, че все още не са получили информация от журналистите, но веднага щом има, ще я обявят.

Допълнителна информация в близките дни ще има и от Комисията за противодействие на корупцията. Също на базата на публикации, от ведомството са изискали повече данни от журналистите разследващи Досиетата Пандора. Оттам са възложили и анализ на всички декларации за имущество и интереси подадени от Делян Пеевски в качеството му на депутат. Ведомството е готова да разследва и други имена, ако такива бъдат обявени. Ще бъде направено и сравнение с декларирано имущество в чужбина като КПКОНПИ ще засече данните чрез международния обмен.

Информацията, изнесена за Делян Пеевски, беше коментирана и от президента Румен Радев.

"Явно деянията на г-н Пеевски са по-видими отвън, отколкото вътре в България, това не говори добре за нашите разследващи и правоохранителни органи", заяви Румен Радев, президент на България.

От ДАНС съобщиха, че също правят проверка. Оттам уточниха, че във връзка с постъпилата през юни 2021 г. информация е разпоредена незабавна проверка, която продължава и към момента. Проверяваните лица имат връзка с информация, изнесена в разследването „Pandora Papers". Днес не успяхме да се свържем с журналиста Атанас Чобанов от bird.bg. Все още не е оповестено името и на втория български политик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: БФС взе решение за Кордоба
Официално: БФС взе решение за Кордоба
Празни рафтове в магазин в центъра на Лондон
Празни рафтове в магазин в центъра на Лондон