НОВИНИ

Срив в социалните мрежи: Какви ще бъдат последствията?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:05, 05.10.2021 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

След 6-часовия Фейсбук апокалипсис, социалната мрежа, Инстаграм и Уотсап вече работят. Няма информация за изтичане на данни на потребители.

В Конгреса беше изслушана бивша служителка на Фейсбук, която разкри вътрешна информация и обвини Зукърбърг и компанията, че поставят печалбата над сигурността.

Преди 24 часа тишината в онлайн пространството за мнозина беше оглушителна. Около 19.00 часа българско време - Фейсбук, Инстаграм, Уотсап се сринаха. Оказа се, че проблемът е не само глобален, но и продължителен.

Едва около шест часа по-късно чатът, снимките и постовете станаха възможни отново.

За този период, според сайта "Форчън", Марк Зукърбърг е загубил около 6 милиарда долара. Така, вече се нарежда на пето място в списъка на милиардерите.

Това далеч не е първият срив на Фейсбук. Първото сериозно прекъсване е регистрирано през 2008 година и е продължило - забележете - около 24 часа. Като е засегнало 80 милиона потребители.

Зареждането на началните страници е било невъзможно заради техническа грешка. 11 години по-късно - през 2019 година, без Фейсбук вече остават два милиарда и 300 хиляди души, този път за близо 14 часа. Причината - промяна в конфигурирането на сървърите на социалната мрежа. Вчерашният срив е най-кратък - около 6 часа, но засегнатите вече са три и половина милиарда.

Какво обясниха от Фейсбук и какви бяха реакциите?

"Фейсбук, Инстаграм, Уотсап и Месинджър се връщат онлайн. Съжалявам за прекъсването днес - знам колко много разчитате на нашите услуги, за да бъдете в контакт хората, за които Ви е грижа".

Така прозвуча извинението на Марк Зукърбърг, основателят на Фейсбук, за почти шестчасовото прекъсване на социалната мрежа и свързаните с нея приложения. Технически проблем, който засегна не само услугите на платформата, но и вътрешната мрежа - като пароли за достъп и имейли на служители. Причината - промяна в настройки на рутерите на основната мрежа на Фейсбук - така звучи официалното обяснение на проблема.

"Ди Ен ЕС или системата за имена на домейни, е нещо като вашия телефонен указател. Системата "превежда" тези имена на домейни, които са лесни за запомняне и записване в IP адреси, които се използват от компютрите. Това означава, вие изписвате "Фейсбук точка ком", но не получавате правилния телефонен номер и затова не можете да влезете там", каза Кандид Уест, специалист по киберзащита.

От срива на услугите за засегнати около 3,5 млрд. души по цял свят. И тук става дума не само за лично общуване. Много малки бизнеси използват единствено и само услугите на ФБ, за да стигат до клиентите си, така че потенциалните загуби за тях също не са малки.

Това не е първото прекъсване на социалната мрежа. Сега обаче поразява мащабът му. Според Даундекетър - приложение, което наблюдава подобни сривове, е регистрирало над 10 милиона и 600 хиляди сигнала за проблеми с Фейсбук, Инстаграм, Уотсап.

"Причината да говорим за случилото се е радикалният размер и монополът, с който Фейсбук и другите приложения, са оплели в пипалата си нашето, а и много други общества", каза Джон Бамбенек, експерт IT сигурност.

Прекъсването на Фейсбук стана причина за множество забавни постове и коментари в Туитър и алтернативни платформи.

Според анализатори, непосредствената загуба за Зукърбърг е около 6 млрд. долара.

Пред Конгреса вече говори Франсис Хаугън, бивша служителка на компанията, която преди дни обвини Зукърбърг и компания в недалновидни практики и укриване на информация. Според нея бившите ѝ работодатели представляват "спешна заплаха" за САЩ. Според Хаугън е необходима прозрачност и регулиране дейността на социалната мрежа.

Фейсбук отслабва демокрацията и вреди на децата. Трябва да действаме сега - са част от посланията на Франсис Хаугън.

Седмицата се очертава тежка за Марк Зукърбърг и за най-популярната социална мрежа - не само заради финансовите загуби. От години се настоява за нормативни регулации за компаниите като Фейсбук, и вероятно моментът наближава все повече. А сривът показа на мнозина колко пристрастени са към онлайн живота си и че понякога няма по-хубаво нещо от това да поговориш с някого - по телефон или... на живо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор между БСП и областната управа на София заради партийната сграда
Спор между БСП и областната управа на София заради партийната сграда
Христо Алексиев: Настоявам концесионния договор и противоепидемичните мерки на летище София да се спазват
Христо Алексиев: Настоявам концесионния договор и противоепидемичните мерки на летище София да се спазват