НОВИНИ

"Досиетата Пандора": Разкритията продължават

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:08, 05.10.2021
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз премахна островните държави Ангила, Доминикана и Сейшелите от черния списък за данъчни убежища. Решението беше взето от финансовите министри, в отсъствие на нидерландския министър Вопке Хукстра, споменат в "Досиетата Пандора". Политикът е инвестирал в компания на Британските Вирджински острови. Журналистическите разкрития продължават.

Създаването на офшорна компания не е незаконно, но използването ѝ може да бъде, ако собствениците не отчитат своите активи и печалби пред властите в държавата си на пребиваване, както и дължимите данъци.

Именно връзката между офшорни активи и известни хора установяват журналистите от "Досиетата Пандора". В него участват и представители на Би Би Си. Те са открили тайните собственици на над 1500 имота във Великобритания, купени чрез офшорни фирми.

Сред тях са високопоставени чужди политици, лица, обвинени в корупция и британски партийни донори. Сред посочените имена са украинският милиардер Генадий Боголюбов, разследван от ФБР и управляващото семейство в Катар.

Журналисти от френския канал Франс 2 са установили, че бившият шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс Кан е основавал дружества в страни с изгодна данъчна система, чрез които е получавал възнаграждения за консултантски услуги. Става дума за Мароко, но журналистите не говорят за незаконни действия.

Сръбският финансов министър отрече публикациите, че притежава десетки имоти по българското Черноморие.

"Ще помоля тези, които се занимават с темата, да престанат да лъжат. Притежавам един апартамент, който съм обявил и в който прекарвам летните ваканции с децата си през последните 10 години", каза Синиша Мали, министър на финансите на Сърбия.

Испански телевизионен канал изнесе името на нобеловия лауреат за литература Марио Варгас Льоса. Писателят е уреждал авторските си права чрез офшорна компания, закрита след започнала проверка.

Международният консорциум на разследващите журналисти е базиран във Вашингтон. Оттам дойде подкрепа от най-високо ниво.

"Най-общо казано президентът е ангажиран да внесе допълнителна прозрачност относно американската и международната финансова система", каза говорителят на Белия дом Джен Саки.

Очаква се разкритията на "Досиетата Пандора" да се публикуват в продължение на няколко седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цацаров ще съди Антикорупционния фонд
Цацаров ще съди Антикорупционния фонд
Владимир Николов се оттегли като координатор на националните отбори
Владимир Николов се оттегли като координатор на националните отбори