НОВИНИ

Отпускат 9 милиона лева за заплати на работниците от "Автомагистрали - Черно море"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
14:50, 05.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

9 милиона лева ще бъдат изплатени за заплати на работниците и служителите от фирма "Автомагистрали - Черно море" до края на седмицата. Парите са от бюджета на АПИ. Това обяви заместник регионалният министър Валентин Граматиков след преговори с браншовия синдикат на пътните строители.

Решението дойде след близо 4-часов протест пред регионалното министерство.

Работниците от фирма" Автомагистрали Черно море" не са получавали заплати от края на април, като държавата им дължи над 36 милиона лева за ремонта на автомагистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора.

Няколко пъти група от протестиращи се опита да влезе насила в регионалното министерство. Тя беше спряна от полицията, имаше напрежение.

От регионалното министерство обясниха, че проблемът с неизплатените заплати идва от това, че фирмата е работила, без да има финансовата обезпеченост. След четири часа преговори се стигна до споразумение.

"До края на тази седмица по сметките на вашата фирма ще постъпят 9 милиона лева. Вярно е, че това е малка част от всичко, което дължим за вашия труд, за който сме благодарни, не като министерство, а като граждани на Република България", каза Валентин Граматиков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Натъкнахме се на много заварени проблеми, може би и капани от предишни управляващи", смята Виолета Комитова, министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Ние като синдикален комитет приемаме решението и с това закриваме протеста за днес. Благодарни сме им за разговора днес. Не беше това начина да го осъществим, но затова сме синдикат", заяви Петя Стоянова, секретар на КНСБ в "Автомагистрали-Черно море".

И работниците на друга строителна фирма ИСА 2000, които участваха в протеста, също ще получат парите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на Литва преди България: Сега ситуацията е различна
Треньорът на Литва преди България: Сега ситуацията е различна
КПКОНПИ изпрати запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти за "Пандора"
КПКОНПИ изпрати запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти за "Пандора"