НОВИНИ

Стрелба по преброител в пернишко село

bnt avatar logo
от БНТ
13:24, 05.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Мъж стреля с газов пистолет по преброителка в пернишко село Ярджиловци. От Националния статистически институт казаха, че това е абсолютно недопустимо. Текат последните дни на преброяването, а много преброители се отказват заради Ковид 19.

Жената отговаряла за преброяването в района. Оставали и само няколко къщи в отдалечения район на селото. Когато стигнала до къщата на стрелеца, той започнал да ръкомаха и да прави знаци на преоброителката да не доближава къщата му, а след това прозвел и изстрел с газов пистолет срещу нея.

Съседите му казаха, че е от Видин и работи в Перник. Много се страхувал да не го оберат, защото това било ежедневие в този район. Екипът ни успя да разговаря с близки на преброителката, по която е стреляно. Тя е дала показания в полицията, но все още е много уплашена от слуилто се, въпреки че не пострадала физически.

В момента преброителите не достигат. Отказват се масово заради COVID-19. В София например липсват 600 - Към момента са преброени 5 176 000 души или 74,8% от населението. Първенци са в Северозападна България, най-зле в Бургас и Пазарджик.

От днес работят 40 допълнителни центъра в столицата и цялата страна, където непреброените ще бъдат преброени на място. Такъв център има и в сградата на самата Статистика.

"Забравиха да ме преброят, където съм по принцип по адрес и също така не успях с онлайн преброяването", заяви Мина Мишева.

Друг вариант е да изтеглите преброителната карта от сайта на Статистиката, да я попълните и изпратите по мейл или по пощата. Колкото до уникалните кодове не е нужно хората да търсят преброителя си и да ги предават.

За тези, които все пак искат да го направят, има специален имейл - codecensus2021@nsi.bg. Ако и след 10 октомври останат непреброени хора, те ще бъдат добавени от различни други държавни регистри.

Репортери: Карина Караньотова, Елиана Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авиобаза "Безмер" навърши 70 години
Авиобаза "Безмер" навърши 70 години
ДАНС провежда акция в офисите на голям производител и търговец на ток
ДАНС провежда акция в офисите на голям производител и търговец на ток