НОВИНИ

Мисия "Спаси крава"

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 05.10.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Оказва се, че в България вече и кравите имат нужда от спасяване. Защото няма крави. Включително и в Родопите, където са изчезващ вид. Със спасяването им са се ангажирали от Сдружение "Планинско мляко". Мисията им е "Спаси крава".

За Милкана Йорданова интересът към кравите не е случаен. Като председател на сдружението "Планинско мляко" тя и съмишлениците ѝ от години се стремят да запазят породата Българско родопско говедо. Преди десетилетия животните от тази порода в Смолянско са били над 20 000, а сега са останали около 3000.

"Преди 6 години успяхме, така с много настояване, кравата, планинската крава, сегашната Българско родопско говедо, което е селекционирано от 54-та година от БАН. Успяхме да бъде включена в списъка на изчезващите породи. Тя е изключително подходяща за планински условия, като тегло, като двигателна способност, а и млякото, което дава е много, много качествено мляко. През зимата тези крави се хранят с дъхаво сено, през лятото пасат цветни ливади и може да си представите каква е разликата между това мляко и едно индустриално мляко", казва Милкана Йорданова.

Тези крави се отглеждат в малки ферми в планината или от семейства, но когато възрастните стопани нямат възможност да се грижат за животното възниква проблем.

"От Момчиловци бай Кольо ни се обади, че кравата няма кой да я дои, на десет дена отелена, бабата е в болницата и взехме я кравата, закарахме я в една приемна ферма и така се роди мисия "Спаси крава", казва Милкана.

Тя вече получава информация къде може да възникне проблем и в същото време търси така нареченото приемно семейство, което да плати кравата а в замяна след това три години да получава продукция от нейното мляко.

Вижте повече във видеото

Репортер: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Николов е най-добър изпълнител на сервис на Световното до 21 г.
Алекс Николов е най-добър изпълнител на сервис на Световното до 21 г.
България започва днес участието си на Световната купа по плажен тенис
България започва днес участието си на Световната купа по плажен тенис