НОВИНИ

Досиетата "Пандора": Бивш кмет на Белград с 24 луксозни апартамента в България

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:15, 04.10.2021
Чете се за: 05:25 мин.
По света
Слушай новината

Световни лидери, обществени фигури и звезди от света на шоубизнеса - кои са богатите, станали още по-богати благодарение на офшорни сметки? В продължилото над 2 години разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти се включват над 600 души от 150 организации. Има и българска следа - твърди се, че двама наши политици също са в списъците, но самоличността им не се съобщава. Какво показват разкритията - кой и колко пари е укрил?

Най-мащабното изтичане на секретни документи, което е напът да заформи и немалко скандали по целия свят. Над 11 млн. документи, предоставени от 14 финансови институции. Данните са близо 3 терабайта, което е и причината обработването им да отнеме над 2 години.

Според Международния консорциум на разследващите журналисти над 330 политици от 90 държави са се възползвали от данъчни убежища.

Участие в офшорни компании, укриване на данъци, пране на пари - тайният финансов свят на елита. Става дума за "скрити" между 5,6 и 32 трлн. долара. Според МВФ правителствата по света са ощетени с около 600 млрд. долара.

"Имаме имейли, копия на паспорти, банкови извлечения, които показват как президенти, крале, принцеси, милиардери и криминално проявени лица са укривали пари и управлявали парични потоци", каза Уил Фицгибън от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Сред имената в списъка е чешкият премиер и втори по богатство в страната - Андрей Бабиш. През 2009 г. е прехвърлил 22 млн. долара в офшорки, за да си купи два имота на Френската Ривиера. Премиерът, който скоро ще се бори за преизбиране, коментира новината така.

"Това е опит да бъда дискредитиран точно преди изборите. Става дума за нещо от преди 12 години. Не притежавам никакви офшорни сметки, нямам имоти във Франция, платил съм си всички данъци. Това са мръсни обвинения", коментира Андрей Бабиш, премиер на Чехия.

Йорданският крал Абдула II е прехвърлил през офшорки над 100 млн. долара, инвестирани в имоти в Съединените щати и Великобритания. От двореца заявиха, че средствата са лични и няма извършени нарушения.

Впечатление в списъка прави името на руския президент Владимир Путин и хора от неговия кръг. През 2003 г. Светлана Кривоногих, за която се твърди, че с години е имала връзка с него, се сдобива чрез офшорна компания с имоти в Монако. Само седмици, след като е родила дете. Тайна приватизационна сделка е извършил приближеният на Путин генерален директор на руския Първи канал - Константин Ернст. Смята се, че е укрил поне 16 млн. долара и че това е поощрение за работата му за Игрите в Сочи. От Кремъл определиха твърденията като безпочвени.

"Не е ясно каква е тази информация, за какво се отнася и колко достоверна е. Това са някакви недоказани твърдения, които някой използва с користни цели. Не е повод за започване на разследване", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Солидно присъствие има и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Семейството му е купило имоти за 400 млн. паунда, включително сграда за 33 млн. в центъра на Лондон, собственост на 11-годишния му син.

Украинският президент Володимир Зеленски продава дяловете си в офшорна фирма непосредствено преди да заеме поста. В Досиетата Пандора са и държавните глави на Кипър и Кения.

Бившият британски премиер Тони Блеър и съпругата му Чери са ощетили хазната с над 400 000 долара, след покупката на фирма за недвижими имоти.

24 луксозни апартамента в България притежава бившият кмет на Белград и настоящ финансов министър Синиша Мали, сочат разкритията на "Пандора". Близкият на президента Вучич министър е инвестирал около 5 млн. евро. Оказва се и собственик на две офшорни компании на британските Вирджински острови. Според Консорциума 174 от споменатите в Досиетата Пандора фирми са с български собственици, а в списъците са и двама политици.

Данъчният рай не е чужд и на звезди от шоубизнеса. Сред тях са Шакира, чието име беше и част от Панамагейт; барабанистът на Бийтълс Ринго Стар, Елтън Джон и Хулио Иглесиас. Компания им прави и супермоделът Клаудия Шифър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пребиха футболист на "Струмска слава" преди мача им с "Миньор" (Перник)
Пребиха футболист на "Струмска слава" преди мача им с "Миньор" (Перник)
Вицепремиерът Пеканов и двама министри ще участват в срещата на Съвета на ОИСР
Вицепремиерът Пеканов и двама министри ще участват в срещата на Съвета на ОИСР