НОВИНИ

Съседи и доброволци помагат на пострадалите от пожара в с. Биркова семейства

bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 04.10.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Пожар унищожи две къщи във Велинградското село Биркова и остави 12 души без дом. Пожарникарите от Велинград са предотвратили разрастването на огъня и за щастие няма пострадали хора.

Около 6.00 часа в неделя на тел. 112 е получен сигнал за пожар във велинградското село Биркова.

Огънят е унищожил дрехи, документи, важни лекарства. Веднага след като пожарът бе загасен, доброволци започнаха да разчистват останките. Останалите без дом ще бъдат приютени от роднини.

"Веднага започна да се работи. Проблеми няма, ще смогнем и ще помагаме, кой с каквото може, с дрехи, с ядене", казва съседът на пострадалите Якуб Якубов.

Огънят бързо обхванал две съседни къщи. Светлината от огромните пламъци навън, събудила живеещите в двете изгорели къщи.

"Като видях пламъците, какво да направя, веднага събуждам внучетата, тичам, викам", разказва Джемал Мехмедов, собственик на една от изгорелите къщи.

Къщата на Джемал е по-нова и с бетонна плоча, което е спасило донякъде първия етаж, но семейство Терзиеви губи в огъня целия си дом.

"Баща ми я е строил, ние не сме построявали нищо. Бащата едно време се е трудил и я е направил. На гърба е носил камъни, за да я направи и за един миг всичко изгоря, целият ни живот ни изгоря", споделя собственикът Мехмед Терзиев.

Петима огнеборци от Велинград ликвидираха пожара и предотвратиха по голямо бедствие, те получиха и помощ от горските стопанства Алабак и Чепино, които се включиха с водоноски.

"Напълно е унищожено и от двете къщи имуществото, една работилничка, в която е имало машини за дърводелска работилница и то е унищожено", казва Виден Кадьов от РСПБЗН - Велинград.

Каквото зависи от нас и от община Велинград ще се помогне, заяви кметът на с. Биркова Красимир Коруджиев. Предстои да бъдат установени причините за пожара, както и размерът на щетите.

Репортер: Величка Ачева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След частичните местни избори: ДПС печели в 5 населени места, балотажи ще има в 6
След частичните местни избори: ДПС печели в 5 населени места, балотажи ще има в 6
Левски ще играе със Струмска слава по време на паузата
Левски ще играе със Струмска слава по време на паузата