НОВИНИ

Адвокат по морско право: Трудно е да се докаже вината на екипажа на "Вера Су"

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 04.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Апелативната прокуратура във Варна взе на специален надзор разследването за заседналия кораб , което се води от Добричката окръжна прокуратура. Членовете на екипажа все още не са разпитани. Днес те са отказали да слязат на брега, за да се срещнат с разследващите органи.

Моряците, които е трябвало да бъдат разпитани днес от разследващите органи, са отказали да слязат на брега с катер на Гранична полиция. Според адвокат Христо Раев, специалист по морско право, прокуратурата е закъсняла с разпитите на екипажа.

"Сега, две седмици по-късно, много ще е трудно прокуратурата да разкрие причините за произшествието. Ясно е, че в този период и застрахователят, и корабособственикът са дали точно указания на екипажа относно корабните документи, корабния дневник и всички техни отговори на въпросите на прокуратурата, за да бъде прикрито защо това нещо се е случило. Защо корабът се е отклонил от своя курс и е попаднал на Яйлата", обясни той.

Христо Раев е категоричен, че оттук нататък ще е трудно доказването на вината на корабния екипаж.

"Ако е имало сериозни нарушения в действията на екипажа, употреба на алкохол, наркотици, други причини - заспиване на вахта и т.н., това означава, че те не могат да бъдат установени и много трудно ще се предяви претенция към действията на екипажа. При всички случаи, корабните документи може да бъдат преправени, за да бъде установена някаква техническа нередност или някаква намеса на морската стихия", каза адвокатът.

Стратегията на корабособственика е да задържи максимално екипажа на борда на кораба, за да има възможност да предяви своите финансови претенции на по-късен етап към държавата, допълни адвокат Раев. Според него, моряците не желаят да напуснат кораба, защото имат интерес тяхната вина за инцидента да бъде скрита.

"Голямата грешка на държавата е, че не изпълни нормативните актове и още в първите часове на произшествието, следваше екипажът да бъде разпитан, корабните документи прибрани от администрациите. И капитанът на кораба, съответно, като най-отговорно лице, да бъде арестуван. Корабът следваше да бъде задържан и това трябваше да стане още в първите часове", коментира Раев.

Петър Тодоров е капитан на танкер. Казва, че подобно на самолетите, и корабите разполагат със записващо устройство и данни от него биха могли да разкрият причините за инцидента.

"Записва комуникациите на мостика, на радиото, картина от радара, записва и курса на кораба. Аз лично си мисля, че има страх, че ако слязат тук, ще бъдат арестувани", каза капитанът.

Адвокат Раев прогнозира, че забавените действията на отговорните институции намаляват шанса на държавата в бъдещите съдебни битки с корабособственика и неговия застраховател.

Репортер: Мариана Малева

ВСИЧКО ОКОЛО САГАТА СЪС ЗАСЕДНАЛИЯ КОРАБ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серж Орие премина във Виляреал
Серж Орие премина във Виляреал
Регистрираха Лозан Панов и Мария Касимова за президентските избори
Регистрираха Лозан Панов и Мария Касимова за президентските избори