НОВИНИ

Спешна среща на транспортния министър в посолството на Турция заради "Вера Су"

спешна среща транспортния министър посолството турция заради вера
bnt avatar logo
от БНТ
15:13, 04.10.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев проведе спешна среща днес със заместник-ръководителя на мисията на Република Турция, г-н Ерман Топчу, съобщават от Министерството на транспорта.

Срещата бе продължение на разговорите на министър Алексиев вчера с представител на турския корабособственик.

Христо Алексиев постави условие за стриктен контрол върху поетия ангажимент и задължение от страна на корабособственика за представяне на своевременен адекватен план в съответствие с българското и европейското законодателство. Министърът подчерта, че българската държава продължава да управлява спасителната акция и е мобилизирала оборудване, включително и за евакуация на екипажа и към момента ситуацията е овладяна, но са необходими допълнителни спешни и адекватни мерки от страна на корабособственика.

Заместник-ръководителят Ерман Топчу информира министър Алексиев, че корабособственикът вече е осигурил специализирана компания за спасяването на кораба и очаква писмено потвърждение от българската страна. В отговор министър Алексиев заяви, че българската държава ще даде потвърждение за ангажирането на такъв тип компания, но очаква да ѝ бъде представен ясен план с конкретни стъпки за справяне със ситуацията. Министърът настоя за стриктното изпълнение на плана и гаранциите за грижата за екипажа, които са от първостепенно значение за нашата страна.

„Уверен съм, че България и Турция ще покажат своето добро сътрудничество в разрешаването на този критичен въпрос“, отбеляза Алексиев.

Заместник-ръководителят Ерман Топчу пое ангажимент, че посолството ще окаже необходимото съдействие и ще има активна роля в координацията на този въпрос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лозан Панов ще бъде в неплатен отпуск по време на предизборната кампания
Лозан Панов ще бъде в неплатен отпуск по време на предизборната кампания
16-годишна пешеходка е с опасност за живота след катастрофата с мотоциклетист в Стара Загора
16-годишна пешеходка е с опасност за живота след катастрофата с мотоциклетист в Стара Загора